19 Nisan 2024 Cuma

Öğrenciler Beyazıt'tan haykırdı: Bu üniversite faşistlerin değil devrimcilerin 

Irkçı-faşist saldırıya uğrayan ve hedef gösterilen öğrenciler Beyazı meydanında basın açıklaması yaptı. İstanbul Üniversitesi'nin ırkçı-faşistlerin değil devrimcilerin olduğunun altını çizen İstanbul Dayanışması, mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. 

İstanbul Üniversitesi'nde 104 barış şehidinin anıldığı eylem sonrası ırkçı-faşist çetelerin devrimci, muhalif öğrencilere saldırıları sürüyor. Üniversite yönetimi saldırıya sessiz kalırken, faşistler ÖGB ve polis işbirliğiyle saldırganlar korunuyor.

İstanbul Üniversitesi Dayanışması, ırkçı faşist saldırılara karşı Beyazıt Meydanı'nda açıklama yaptı. Kürtçe ve Türkçe, "Beyazıt'ta ırkçı-faşist saldırılara geçit vermeyeceğiz" yazılı pankartların açıldığı eyleme ÖHD, İstanbul Tabip Odası destek verdi.

ÖĞRENCİLERLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Söz alan ÖHD avukatlarından Nagehan Avçil, "Çete yöntemiyle üniversitede sesi bastırılmak istenen, müvekkilimiz olarak kabul ettiğimiz öğrencilerin ve mücadelelerinin yanındayız" dedi.

İstanbul Tabip Odası yöneticilerinden Nazmi Algan da öğrencilere yönelik baskının ve öğrenim hakkının gasp edilmesinin kabul edilemeyeceğini kaydetti. Algan, "Son yıllarda üniversite öğrencilerini  yurt, barınma sorunları var iktidar bastırmak yerine çözüm üretmeleri" dedi.  

Hedef gösterilen öğrenciler adına yapılan konuşmada, İstanbul Üniversitesi'nin ırkçı-faşist çetelerin değil devrimci önderler Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya'nın olduğu kaydedildi. Devrimci geleneğin sürdürüleceği vurgulandı.

'BAHÇELİ HEDEF GÖSTERDİ'
İstanbul Üniversitesi adına yapılan açıklamada, "Günlerdir yaşanılan sistematik ırkçı faşist saldırıların devlet, polis, ÖGB, ve okul yönetimi destekleriyle gerçekleştiğini biliyoruz. Nitekim iktidar maşası küçük ortak Devlet Bahçeli'nin 'elindeki kılıcı sallayarak', ülkücü faşist çeteleri kastederek 'elinizden zülfikarı eksik etmeyin!' demesiyle birlikte faşist çeteler sosyal medyadan devrimcileri hedef göstermeye ve Kürt Kimliği üzerinden tehdit ve tacizlere başlamıştır" denildi.

'MÜCADELEMİZ BU SALDIRILARA YENİK DÜŞMEYECEK'
Bu saldırıların HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik ırkçı-faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz ve Konya'da gerçekleştirilen Kürt bir aileye dönük katliamdan bağımsız olmadığının altı çizilen açıklama şöyle devam etti: "Bu saldırılar gençliğin mücadeleci kimliğinedir! Bu saldırılar bizim Kürt kimliğimizedir! Bu saldırılar bizim dilimize ve Beyazıt geleneğinedir!  Ne bizim demokrasi ve özgürlük mücadele tarihimiz ne de İstanbul Üniversitesi'nin mücadele tarihi bu saldırılara yenik düşmedi ve düşmeyecektir.

'HEP BURADA OLACAĞIZ'
Dün buradaydık, bugün buradayız ve hep burada olacağız! Rengimizle, dilimizle, Kürt kimliğimizle, devrimci ve mücadeleci geleneğimizle faşist saldırılarınıza karşı üniversitelerde ve Beyazıt Meydanındayız. Bütün sıra arkadaşlarımızı, demokratik kitle örgütlerini ve halkımızı bu faşist saldırılara karşı mücadeleye çağırıyoruz."

ÖĞRENCİLER POLİS ABLUKASINA ALINDI
Eylemin ardından saldırılara karşı öğrenciler toplu şekilde alandan ayrılmak istedi. Bu esnada öğrencilerin önü polis barikatıyla kapatıldı. Polis, toplu şekilde yürümelerine izin vermeyeceklerini, gerekirse "güvenliklerini" sağlayacaklarını iddia etti. 

Öğrenciler polise güvenmediklerini, faşistlerle olan işbirliklerini bildiklerini söyledi. Ya toplu halde çıkacaklarını ya da alandan ayrılmayacaklarını vurgulayan öğrencilerin iradesi polislere geri adım attırdı. Polisler barikatı açmak zorunda kaldı, öğrenciler meydandan toplu halde ayrıldı.