23 Nisan 2024 Salı

Öğrenci Kolektifleri: Üniversiteleri açmak yetmez, tedbirleri alın

Öğrenci Kolektifleri İstanbul Üniversitesi Beyazıt Ana Kapı önünde "Üniversiteleri açmak yetmez, tedbirleri alın. Takipteyiz" diyerek taleplerini sıraladı.

Öğrenci Kolektifleri, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Ana Kapı önünde "Üniversiteleri açmak yetmez, tedbirleri de alın, takipçisiyiz" şiarıyla basın açıklaması yaptı.

"Üniversiteleri açmak yetmez, tedbirleri alın. Takipçisiyiz" yazılı pankartın açıldığı eylende yapılan açıklamada, "Bugün AKP'nin pandemi sürecinin tümünde her alanda yaptığı gibi üniversiteler hakkında da ne kadar riyakâr olduğunu haykırmak için buradayız" diye belirtildi.

Mart ayı başında Covid-19 ile mücadele kararları kapsamında öncesinden tek bir bilgi dahi verilmeden üniversitelerinin apar topar 3 hafta süreyle kapatıldığını belirtilen açıklamada, "Gece yarısında Umre'den dönen Covid-19 pozitif hastalar yerleştirilecek denilerek yine hiçbir açıklama gösterilmeksizin turlarımızdan atılırcasına eşyalarımızı dahi alamadan koyulduk. Geçen 3 haftalık sürenin sonunda hiçbir bilimsel veriye dayanmadan, ucunun ne kadar açık olabileceği dahi belirtilmeden, online eğitim olanaklarına bakılmadan, üniversitelerinin teknik alt yapısının yetersiz olduğu bilinmesine rağmen 'bu dönem için' diyerek online eğitim kararı alındı AKP tarafından" denildi.

Online eğitim sürecinde üniversitenin online eğitimle uyuşmadığının net bir şekilde göze battığını ifade edilen açıklamada, "Her gün başka mağduriyetlerle sosyal medyada gündem olurken kulak asmayanlar, siyasi şovları adına cami açılışlarında, mitinglerde halkı yan yana getirmekten çekinmedi. Ekonomik dar boğazlarından çıkmak ve turizmi canlandırmak için faizsiz kredilerle insanları tatile gönderdi. Sonrasında vaka sayılarının artması, turizm sezonun sona ermesi nedeniyle konu üniversite ve üniversitelilere gelince oluşan bütün sorunlar yine yok sayıldı AKP'nin çıkarları neyi emrediyorsa o yapıldı" diye kaydedildi.

Öğrenci Kolektifleri, alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

Kampüsün her alanında parasız maske, eldiven, dezenfektan teminin sağlanması gerekmektedir. Üniversite içerisinde tüm bunların satışı yasaklanmalıdır.
Kampüslerin ve yurtların günde en az 1 kere dezenfekte edilmesi gerekmektedir.
Kampüs ve yurt giriş çıkışlarında düzenli ateş ölçümü yapılmalıdır.
Üniversitelilerin kampüslerde ve yurtlarda tüm kapalı alanları kullanımı en fazla 3 saat olacak şekilde düzenlemeler yapılmalıdır.
Ders araları sıklaştırılmalı, ders kontenjanları sınıf veya amfi içindeki fiziksel mesafe koşullarına göre ayarlanmalıdır. Yurtlarda tüm hijyen malzemeleri üniversitelilere parasız temin edilmelidir.
KYK yurtları yarı kapasite öğrenci almalı ancak tüm TÜRGEV, TÜGVA gibi cemaat, tarikat yurtları ve özel yurtlar kamusallaştırılmalıdır. Barınma durumunda ihtiyaç tespit edilerek yeni yurtlar açılması gerekmektedir.
Üniversitelerde yemekhane, kütüphane, sosyalleşme alanı olarak kullanılan tüm alanların fiziksel mesafeye göre düzenlenmesi gerekmektedir.
Üniversitenin tüm bileşenlerinin sağlığı güvence altına alınmalıdır. Yani akademisyenler ve tüm üniversite, yurt personellerinin çalışma saatlerinin düzenlenmesi, tüm koruyucu ekipmanları ücretsiz temin etmeleri sağlanmalıdır.
Üniversiteliler, akademisyenler ve tüm üniversite, yurt çalışanları 15 günde bir parasız, düzenli test yaptırabilme olanağına sahip olması gerekmektedir.
Üniversitelilerin haftanın 5 günü kampüsü kullanacağı bir programın zorunlu koşulması yerine haftanın 2 ya da 3 günü yüz yüze eğitim için kullanabileceği bir program hazırlanmalıdır.

Öğrenci Kolektifi üyeleri, "Derhal bu saydığımız koşulları, kendi lüks ve refahınızdan yandaşlarınızın dilediğinizi borçlarından rektörlerin arabalarından kısarak yerine getirin. Üniversiteleri açmak yetmez tedbirleri de alın, takipçisiyiz!" diyerek eylemlerini sonlandırdı.