19 Nisan 2024 Cuma

ÖGK İstanbul'dan sordu: Gülistan Doku nerede?

ÖGK, Dersim'de 5 Ocak'tan beri kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku için açıklama yaptı: "Gülistan Doku bulunana dek nerede olduğunu sormaya devam edeceğiz"

Özgür Genç Kadın (ÖGK), Dersim'de 5 Ocak'tan beri kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku için Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklama yapan Aze Deniz Akşar, 13 gündür ailesi, arkadaşları ile kadın örgütlerinin "Gülistan Doku nerede?" diye sorduğunu hatırlattı ve "Polisin, jandarmanın, arama ekiplerinin yanıltıcı bilgileri bizlerde şüphe uyandırıyor" dedi.

Doku için Dersim'de halkın, okuduğu üniversitede arkadaşlarının eyleme devam ettiğini söyleyen Akşar, İstanbul'dan da "Gülistan Doku nerede?" sorusunu sordu. Akşar, "Dersim'de biriken öfke artık yeter dedirtiyor. Polis ve jandarmanın alenen kadınları taciz ettiğini biliyoruz. Dersimde ve erkek devletin bütün kurumlarında kadınlar tacize, tecavüze uğruyor, katlediliyor" şeklinde konuştu.

'KADIN CİNAYETLERİNİN İNTİHARLA GEÇİŞTİRİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'
Doku'nun en son erkek arkadaşının yanında görüldüğünü belirten Akşar, aramaların sınırlı bir şekilde yapıldığını söyledi ve ekledi: "Devlet Gülistan'a ne olduğunu alalen saklıyor. Her kadın cinayeti, taciz, tecavüzde olduğu gibi üstü kapatılmaya çalışılıyor. Gülistan için 'intihar' ettiği söyleniyor. Ancak kadın cinayetlerini intiharla geçiştirilmesene izin vermeyeceğiz."

Devletin politikaları nedeniyle kadın katliamlarının önünün açıldığını vurgulayan Akşar, "Ege Üniversitesinde Sezen Zambak, Çankaya Üniversitesinde akademisyen Ceren Damar'ın üniversite içinde katledilmesi buna örnektir. İhmal denilerek, suça teşvik denilerek katliamların üstü örtülmeye çalışıldı" diye belirtti.

Şule Çet için kadınların adaleti sadece mahkeme salonlarında değil, sokaklarda aradığını vurgulayan Akşar, "Sadece yargıyı değil, erkek devletin kendisini zorluyoruz. Erkek devlet şunu bilsin ki, biz kadınlar çok kararlıyız" dedi.

'SUSUP VAZGEÇECEĞİMİZİ ZANNEDİYORLARSA YANILIYORLAR'
Kadınları "ikincil cins" olarak gören iktidarı mahkum etmeye devam edeceklerine işaret eden Akşar, konuşmasına şöyle devam etti: "Bugün Gülistan Doku'nun kaybolmasının, bulunamamasının ve kadınların akıbetini sorma isteğinin engellenmek istenmesinin failleri bellidir. Erkek devlet ve kurumlarıdır. Dersim'deki mücadeleyi ve kadınların mücadele yürüttüğü her alanı baskı ile sindirmek isteyenler susup vazgeçeceğimizi zannediyorlarsa yanılıyorlar. Gülistan Doku bulunana dek nerede olduğunu sormaya devam edeceğiz. Gülistan Doku derhal bulunsun."

Eylem, "Yaşasın kadın dayanışması" ve "Kadınlar birlikte güçlü" sloganlarının ardından sona erdi.