6 Mayıs 2024 Pazartesi

ÖGİ raporu: 171 gazeteci yeni yıla hapiste girdi

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, 2018 yılının gazetecilik mesleği açısından zor bir yıl olduğunu belirterek, cezaevlerinde 171 gazetecinin tutuklu ve hükümlü olarak bulunduğunu açıkladı.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), "2018 yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlali Raporu"nu açıkladı.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında Türkçe açıklamayı Fatime Tekin, Kürtçe açıklamyı ise Roza Metine okudu. 
 
Tekin, "Demokratik toplum olma niteliklerinden her geçen gün biraz daha uzaklaşan Türkiye'nin, siyasetten hukuka, ekonomiden toplumsal yaşama ve kültüre hemen her alanı etkisi altına alan bir otoriterizmin tahakkümü altında" olduğunu belirterek 2018 yılının gazetecilik mesleği açısından zor bir yıl olduğunu vurguladı. 
 
Tekin, 2018'de gazetecilik ve gazetecilerin haberlerinden çok baskı, yasaklar, hedef gösterme, saldırılar, cinayetler, gözaltı ve tutuklamalar ile verilen hapis cezalarının konuşulduğunu ifade etti. Tekin, Türkiye'nin Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün 2018 Dünya Basın Özgürlüğü sıralaması listesinde 180 ülke arasında 157. sırada bulunduğunu söyledi. 
 
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) verilerine göre, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Türkiye'de 170'e yakın gazete, dergi, radyo ve TV kanalının kapatıldığını ve 3 bin 230 gazetecinin ise işten atıldığını vurgulayan Tekin, iktidarın en çok Kürt gezetecilerden rahatsız olduğunu kaydetti.
 
Tekin şunları söyledi: "4 yıl önce öldürülen ve failleri hala ortaya çıkarılmamış Azadiya Welat Gazetesi dağıtımcısı Kadir Bağdu cinayeti örneğinde olduğu gibi Kürt gazetecilere dönük girişilen saldırılara, iktidarlar eliyle hakikat savunucuları arasında örülen duvarlar nedeniyle ortak bir tavır gösterilmemiş olunması nedeniyle bugün bu saldırılar muhalif gazeteciler ve bir bütünen mesleğin kendisine yönelmiş durumda."
 
SAVAŞTA ÖNCE GERÇEKLER ÖLÜR
 
"Bir yandan 'basın özgürlüğünü' yok sayan, 'halkın haber alma hakkı'nı engelleyen bu adımlarla çok seslilik boğulmak istenirken, diğer yandan gazetecilik mesleğinin kendisini itibarsızlaştırmaktan kaçınılmıyor ne yazık ki" diyen Tekin,  AKP'nin savaş politikaları doğrultusunda toplumu militarize etmek istediğini ve bunu yaparken de "Savaşta önce gerçekler ölür" sözü doğrultusunda hareket ettiğini ifade etti.
 
ÖGİ'nin 2018 yılı boyunca kayıt altına aldığı hak ihlali bilançosu şöyle: 
 
- 141 gazeteci gözaltına alındı. 
 
- 64 gazeteci tutuklandı. 
 
- 7 gazeteciye soruşturma açıldı. 
 
- 71 gazeteciye dava açıldı. 
 
- 521 gazeteci yargılandı.
 
- 121 gazeteciye hapis ve para cezası verildi. (112 gazeteciye toplam 546 yıl 9 ay 20 gün  hapis cezası verildi. 3 gazeteciye muebet hapis cezası verildi. 6 gazeteciye ise toplam 40 bin tl para cezası verildi. 
 
- 2 televizyona 1 milyon 80 bin tl para cezası. 1 tv'ye 5 program cezası, 1 tv'ye ise reklam cezası verildi. 
 
- 14 ajans ve gazete internet siteleri BTK tarafından defalarca engellendi.
 
- 1 Ocak 2016 ile 29 Kasım 2018 tarihleri arasında bin 954 sarı basın kartı iptal edildi.
 
- 4 basın yayın kurumu kapatıldı. 
 
- 1 gazeteye ve bir matbaaya kayyum atandı. 
 
- 1 gazeteci sınır dışı edildi. 
 
- 4 basın kuruluşu polisler tarafından basıldı.  
 
- 54 gazeteci işten atıldı (bazıları istifa etti)
 
- 1 gazeteci öldürüldü. 
 
- 42 gazeteci yıl içinde serbest bırakıldı. 
 
- 31 Aralık 2018 itibariyle cezaevlerinde 171 gazeteci tutuklu ve hükümlü olarak bulunuyor.