29 Mart 2024 Cuma

ÖGİ Mayıs ayı raporunu açıkladı

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Mayıs ayı hak ihallerine raporunu açıkladı. Raporda, geçtiğimiz ay 5 gazetecinin saldırıya uğradığı, 10 gazeteciye ceza verildiği, 2 gazetecinin ise tutuklandığı kaydedildi.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) gazetecilere yönelik hak ihlallerine yönelik Mayıs ayı raporunu açıkladı. 
 
Raporda, "AKP iktidarına biat etmeyen medya üzerindeki baskı ve şiddet politikası yeni yol ve yöntemlerle sürdürülüyor" ifadesi yer alırken, Mayıs ayındaki ihlallerle ilgili şöyle denildi: "Özelikle muhalif medyaya yönelik ‘hukuk' kılıfıyla sürdürülen gözaltı ve tutuklama hali sokakta kaba güç kullanımına kadar vardı. Sokak ortasında gazeteciyi dövdürme, küçük düşürme, itibarsızlaştırma, tehdit etme, işini engelleme olağan hale getirildi" denildi.
 
Gazeteci Sabahattin Önkibar'a yapılan saldırıyı hatırlatan ÖGİ, "Gazeteciyi sokak ortasında dövdüren anlayış ve buna çanak tutanlar, aynı zamanda failleri de koruyor. En son 25 Mayıs'ta gazeteci-yazar Sabahattin Önkibar'ın Ankara'da evinin kapısında, Antalya'da da Gazeteci İdris Özyol'un saldırıya uğraması bu anlayışın verdiği güvencedir. Bu ve bundan önceki saldırıları bir kez daha kınıyoruz. Saldırıya karışan, çanak tutan, olanak veren tüm organizatörlerinin derhal yakalanıp cezalandırılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ‘Yargı Reformu'na da değinen ÖGİ, "‘Yargı reformu' adı altında dile getirilen ‘basın ve ifade özgürlüğü' meselesi afaki söylemlerin dışına çıkıp, yapısal reformlarla ve yasal düzenlemelerle güvence altına alınmalı. Bunun başlangıcı ise hala tutuklu olan 157 meslektaşımızın serbest bırakılması ve tüm gazeteciler hakkında açılan davaların kapatılmasıyla olacağını bir kez daha hatırlatıyoruz. İşe başlanacaksa Azadiya Welat imtiyaz sahibi, 4 ayrı yazı işleri müdürü, editör, yazar, dağıtımcılar, şoför, aşçı ve kapı görevlisi dahil tüm çalışanlarına yönelik açılan soruşturma durdurulmalı. Bu kapsamda gazeteci Bişar Turgut, Mehmet Çetin Altun, Metin Gül, Ferit Köylüoğlu, İsmail Çoban, Yildirim Temel, Zeynel Abidin Bulut, Zafer Tüzün, Rojhat Bilmez hakkında yürütülen soruşturma son verilmeli. Yine 1 Mayıs'tan 25 Mayıs'a kadar Diyarbakır Koşuyolu Parkı, Gebze Cezaevi ve Ba kırköy Cezaevi önündeki oturma eylemlerini takip eden gazetecilere yönelik polis şiddetini ve keyfi gözaltıları bir kez daha kınıyoruz" dedi.
 
Mayıs Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlal Raporu'nda şu hak ihlallerine yer verildi:
 
-6 gazeteci gözaltına alındı
-9 gazeteci hakkında soruşturma açıldı
-44 gazeteci yargılandı
-10 gazeteci ceza aldı.
-2 gazeteci tutuklandı.
-40 kez gazeteciler haber takibinde engellendi. Fotoğraf ve görüntülerine el konuldu.
-5 gazeteci saldırıya uğradı.
-2 gazeteci tahliye edildi.