24 Nisan 2024 Çarşamba

ÖGİ Ağustos ayı raporu: 4 gazeteci tutuklandı

Türkiye'de 187 gazetecinin tutuklu olduğunu belirten ÖGİ, Ağustos ayında 6 gazetecinin gözaltına alındığını, 4'ünün tutuklandığını ifade ederek, "AKP'nin özgür medyaya düşmanlığı, sözde kaldırılan OHAL sonrası da katlanarak devam ediyor" dedi.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Ağustos ayı Basın Hak İhlali Raporu'nu İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nde düzenlendiği basın toplantısıyla açıkladı.
 
Raporun Kürtçesini gazeteci Roza Metina, Türkçesini ise ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan okudu.
 
Basının genel durumu hakkında bilgi veren Boltan, 24 Temmuz'un Türkiye Çalışan Gazeteciler Günü olduğunu, 12 Mart muhtırasına kadar gazetecilerin bayramı olarak kutlandığını hatırlatarak, daha sonra getirilen yasaklar nedeniyle bayram sözcüğünün kaldırıldığını söyledi. O günden bugüne özgür basına düşman anlayışın artarak devam ettiğini belirten Boltan, "Özgür Gazeteciler İnisiyatifi olarak, 24 Temmuz 1908'de sansürün kaldırılışının 110. yıldönümü vesilesiyle tüm basın ve yayın kurumlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi çabası içerisinde olduğumuzu belirtiyor ve halkın müdahaleye uğramamış haber erişim hakkının sağlanması çağrısı yapıyoruz" dedi.
 
'DÜŞMANLIK KATLANIYOR'
 
OHAL'in kaldırılmasının sözde kaldığını kaydeden Boltan, "Çok açıktır ki AKP döneminde özgür basın düşmanlığı doruk yaptı. Devlet yayıncılığı yapmayan tüm basın yayın kurumları ya kapatıldı ya da işlevsiz hale getirildi. OHAL sözde kaldırıldı; ancak kapatılan basın ve yayın organlarının itibarı iade edilmedi. İşin özü şu ki, yasalarla OHAL düzeni yasalaştırıldı. ÖGİ'nin Ağustos ayı Hak İhlal Raporu da açıkça gösteriyor ki, AKP'nin özgür medyaya düşmanlığı sözde kaldırılan OHAL sonrası da katlanarak devam ediyor."
 
6 GÖZALTI, 4 TUTUKLAMA
 
2018 Ağustos ayında, 187 gazetecinin tutuklu olduğunu hatırlatan Boltan, 6 gazetecinin gözaltına alındığını, 4 gazetecinin tutuklandığını, 8 gazetecinin yargılandığını, 2 gazeteciye 6'şar ay hapis cezası verildiğini, 1 gazetecinin cezaevinde iletişim cezasına çarptırıldığını söyledi. Boltan, ayrıca bir gazetecinin felçli halde tutuklu olduğu ve serbest bırakılmadığını kaydetti. 
 
Boltan, cezaevlerinde bulunan tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılıp özgürlüklerine kavuşmalarının çağrısı yaptı.