17 Mayıs 2024 Cuma

ODTÜ'lüler Ertuğrul Karakaya'yı vurulduğu yerde andı

ODTÜ'de 1977 yılında atanmış rektöre karşı süren mücadelede katledilen ODTÜ Öğrenci Temsilciliği Başkanı Ertuğrul Karakaya, vurulduğu kapıda anıldı.

1977 yılında ODTÜ'de vurularak katledilen ODTÜ Öğrenci Temsilciliği Başkanı Ertuğrul Karakaya, ODTÜ Mezunlar Derneği'nin çağrısıyla vurulduğu yerde anıldı.

ODTÜ Mezunlar Derneği adına yapılan konuşmada, Hasan Tan rektörlüğü döneminde ÖTK tarafından "Hasan Tan, ODTÜ'ye rektör olamaz" şiarıyla düzenlenen boykot hatırlatıldı. O dönem öğrencilerin mücadelesini bastırmak amacıyla ODTÜ'ye işci kılığında silahlı faşistlerin alındığı belirtilen açıklamada, "ÖTK Sözcüsü olan Ertuğrul Karakaya, 7 Haziran 1977'de vurulduğu kapıya gelerek jandarmaya silahlı kişilerin üstlerinin neden aranmadığını sordu. Tartışmadan sonra bir jandarma eri, sırtından haince kurşunladı" denildi.

Ertuğrul Karakaya'nın ölümünden sonra ODTÜ öğrencilerinin mücadele etmeye devam ettiği, bu süreçte 9 ODTÜ öğrencisinin daha katledildiği belirtilen açıklamada, mücadelenin sembolü olarak Karakaya'nın vurulduğu kapının anlamlı olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Bu kapı, bizim için faşizme geçit yok kapısıdır" denildi. Eğitim-Sen ODTÜ Temsilciliği ve ODTÜ öğrencileri de söz alarak, Ertuğrul Karakaya'yı ve o dönem atanmış rektöre karşı verdikleri mücadeleyi andı.