19 Nisan 2024 Cuma

ODTÜ'de 2 Aralık anması

Hasan Tan'ın 1977 yılında ODTÜ'ye rektör atanması ile başlayan direnişin ardından 2 Aralık 1977'de katledilen öğrenciler unutulmadı.
ODTÜ'ye Milliyetçi Cephe tarafından rektör olarak atanan Hasan Tan'a karşı direnişte, 2 Aralık 1977'de katledilen öğrenciler anıldı. Öğrenciler, oylamada ilk sırada yer almamasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ODTÜ'ye rektör atanan  Verşan Kök'ü de Hasan Tan'a benzeterek, "Verşan Kök ODTÜ'ye rektör olamaz" dediler.
 
Özerk ve demokratik üniversite anlayışına bir darbe niteliği taşıyan Hasan Tan'ın 1977 yılında ODTÜ'ye rektör atanması ile başlayan direniş; öğrencilerin, akademisyenlerin, işçilerin, ve öğrenci ailelerinin birlikte sürdürmüş olduğu 9 aylık bir boykot sonucu 2 Aralık 1977'de faşistlerin okulu terk etmesiyle kazanımla sonuçlandı.
 
Aynı gün rektörlük binasının üst katlarından yapılan saldırı sonucu ODTÜ öğrencisi İbrahim Baloğlu yaşamını yitirirken 52 öğrenci ve işçi yaralandı. 2 Aralık 1977, Milliyetçi Cephe hükümetinin ODTÜ'ye rektör olarak atadığı Hasan Tan döneminin de sonu oldu.
 
Bugün ODTÜ Mezunları Derneği'nin çağrısıyla 9 Direk Anıtı önünde toplanan ODTÜ bileşenleri, koşulların ağırlaşmasına rağmen diğer üniversitelere ve ülkenin toplamına göre ODTÜ'de nispeten daha özgürlükçü ve dayanışmacı bir ortam olmasının geçmiş mücadele deneyimlerine bağlı olduğunu vurguladı.
 
ODTÜ Mezunları Derneği, Ortadoğu Öğretim Elemanları Derneği, Rektörlük adına rektör yardımcısı ve öğrencilerin konuşmalarıyla süren anmada, katılan öğrencilerden yaptığı konuşmada Hasan Tan'ın atanmasını şimdiki rektör Verşan Kök'e benzetti. O dönem boykotla ortaya çıkan "Hasan Tan ODTÜ'ye Rektör Olamaz" sloganının bugün 'Verşan Kök ODTÜ'ye rektör olamaz' şeklinde sürdüğünü dile getiren öğrenci, okulda yaşanan intihar ve ihmaller sonucu göz göre göre kaybedilen İrem Kütük'ten sonra rektörlüğün bir hesap vermesini istedi.