2 Mayıs 2024 Perşembe

ODTÜ ormanındaki rant projesi devam ediyor: Mansur Yavaş yeni ihale açtı

Melih Gökçek döneminde yapımına başlanan ve bir kısmı ODTÜ ormanından geçtiği için bir gece yarısı operasyonuyla ODTÜ ormanının ilgili kısmının katledildiği Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı projesi için Ankara Büyükşehir Belediyesi yeniden ihale yaptı. Öğrencilerden ve Mimarlar Odası'ndan karara tepkili.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı projesi için bir ihale yaptı. Bahsi geçen yol için 2017 yazında bir gece yarısı operasyonuyla Büyükşehir Belediyesi ekipleri projenin ODTÜ ormanından geçen kısmı için 90 bin hektarlık orman arazisisini katletmişti.

Gökçek döneminde başlatılan ve binlerce hektarlık ormanı katleden proje için yeniden ihale açılmasına öğrencilerden ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi tepki gösterdi.

ODTÜ TOPLULUKLARI: RANTIN YOLUNU KABUL ETMİYORUZ
"Rantın yolunu kabul etmiyoruz" diyerek ortak açıklama yayımlayan onlarca öğrenci topluluğu, süreci de açıkladıkları açıklamanın sonunda rant yoluna karşı mücadele vurgusu yaptılar. Açıklamanın son kısmı şöyle:

"Biz ODTÜ'lüler, üniversitemizin özerkliğinin, toplum çıkarlarının ve ekolojik bütünlüğün zararına olan bu rant projesini kabul etmiyoruz. Mansur Yavaş ve Ankara Büyükşehir Belediyesi, eğer rantiyer şirketlerin yanında saf tutmayı seçerlerse, Kavaklık'ta olduğu gibi ODTÜ'lülerin direnişini karşılarında bulacaklar."

MİMARLAR ODASI: DAVA AÇACAĞIZ
Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mansur Yavaş yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Gökçek'in yönetim anlayışının devam ettirilerek ODTÜ'de binlerce ağaç kesilmesine neden olan yolu devam ettirmek için ihale açmasına tepki gösterdi. Karakuş, dava açacaklarını da duyurdu.

NE OLMUŞTU?
ODTÜ arazisine yapılması planlanan yeni yol projeleri için rektörlük ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin anlaşmasının ardından iş makineleri ODTÜ ormanına girdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait 100 iş makinesi ve 400 kamyon, 4.8 kilometrelik yeni yol çalışmasına ODTÜ Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi'nin bulunduğu bölgeden başladı. Belediye ekiplerini ise TOMA'lar ve çevik kuvvet ekipleri koruyordu.

Orman katliamının ardından onlarca eylem ve kampanya yapılarak kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı. Sonrasında Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, ormanın arazisinin ranta açılmasıyla alakalı dava açmış ve iki sene sonra Ankara 9. İdare Mahkemesi yol ile ilgili planların yürütmesinin durdurulmasına hükmetmişti.

Bir süre sonra da Melih Gökçek, Tayyip Erdoğan'ın emriyle istifa ettirilmişti.