26 Nisan 2024 Cuma

ODTÜ öğrencileri: Bu kuşatma kalkacak

ODTÜ öğrencileri, geçtiğimiz hafta Tayyip Erdoğan'ın gelmesiyle yerleşkelerinin tam teşekküllü ablukaya alınmasına yanıt verdi: "Bu ne Erdoğan ve ODTÜ yönetimi için bir zafer ne de ODTÜ öğrencileri için bir yenilgidir! Kuşatmayı kaldırmanın tek yolu öğrencilerin güçlü birliktelikleri ile mümkündür!"
ODTÜ'de geçtiğimiz hafta Tayyip Erdoğan'ın Teknokent'teki açılış etkinliğine gelmesi nedeniyle öğrenci topluluklarının etkinliklerinin yasaklanması ve yerleşkenin tam teşekküllü ablukaya alınması üniversiteliler tarafından protesto edildi.
 
Rektörlük önünde yapılan basın açıklamasında konuşan İrem Naz Çelik, bahar yarıyılının Erdoğan'ın sermayenin taleplerini dile getirdiği, ODTÜ Rektörü Verşan Kök'ün de bu taleplerin üniversitedeki uygulayıcısı ve garantörü olduğunun ilanıyla başladığını belirtti.
 
İktidarın uzun zamandır üniversitelerin akademik özgürlük ortamını ve akademik özerklik ilkesini ayaklar altına alacak şekilde hamleler yaptığını belirten Çelik, akademisyen ihraçlarından ÖTK seçiminin kaldırılmasına kadar tüm uygulamaların bu doğrultuda hayata geçirildiğini belirtti.
 
"Öğrencilerin özgür tartışma ortamlarının kısıtlandığı, iktidar politikalarına muhalefetin her türünün terör suçu ile özdeşleştirildiği bu dönemde Erdoğan'ın da konuşmasında söylediği gibi esas amaç üniversitelerin karakterini sermaye ile tam uyumlu bir hale getirmek" diyen Çelik, Rektör Verşan Kök'ün de "atanmış rektörler" kategorisinde olduğunu kaydetti.
 
Çelik, açıklamasını şöyle sonlandırdı:
"Öğrencilerin üniversitede olmaması için alınan önlemler ve tam teşekküllü bir ablukaya alınan kampüs görüntüsü, ne Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ODTÜ yönetimi için bir zafer ne de ODTÜ öğrencileri için bir yenilgidir! Ancak bu kuşatmayı kaldırmanın tek yolu öğrencilerin her alanda yan yana gelerek güçlü birliktelikler kurması ile mümkündür! ODTÜ öğrencileri, iktidarın baskı ve müdahale politikaları ile hazırladığı karanlığı bunun karşısında kurduğu güçlü birliktelikler ile söküp atacaktır."