28 Mart 2024 Perşembe

ODTÜ?lü öğrencilerin tahliyesine ret

ODTÜ mezuniyet töreninde taşınan pankart nedeniyle tutuklanan öğrenciler için yapılan itiraza tek cümlelik ret. Avukatlar, taleplerinin reddedilmesine tepkili.
ODTÜ mezuniyet töreninde taşınan pankart gerekçe gösterilerek tutuklanan 4 öğrenci için yapılan itirazı değerlendiren üst hâkimlik, "Kararın usûl ve yasaya uygun olduğu" şeklindeki tek cümlelik gerekçeyle reddetti.
 
ODTÜ'lü 4 öğrenci 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla 11 Temmuz'da Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimliği'nin kararıyla tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Öğrencilerin avukatları, tutukluluk kararına üst hakimlik olan Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği'ne itirazda bulundu.
 
TEK CÜMLELİK GEREKÇE
 
İtiraz başvurusunda öğrencilerin üretmiş oldukları projelerle ilgili bilgi ve belgelere, 10 öğretim üyesinin görüşlerine yer verildi. Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği ise "Dayanılan nedenlerle, gösterilen gerekçe ve evrak içeriğine nazaran Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimliği'nin kararının usûl ve yasaya uygun olduğu…" diyerek itiraz başvurusunu reddetti.
 
AVUKATLARDAN TEPKİ
 
Öğrencilerin avukatları yaptıkları ortak açıklamada karar tepki gösterdi: "Öğrenciler mayınlı arazilerin temizlenmesi ve tarıma açılması için takip cihazı tasarımı, parmak ve el gelişimini tamamlayamamış ya da engelli çocuklar için protez el geliştirilmesi, su ve sel baskınları gibi doğal afetlerde arama-kurtarma ekiplerinin daha verimli çalışması için iletişim ve takip cihazı tasarlanması, bebek ve çocuklarda sık rastlanan hastalıkların evde teşhis edilmesi gibi bir çok projede yer almaktalar. Bu kadar önemli işler yapmış ve daha önemlilerini de yapacak olan bu öğrencilerin cezaevinde bulunmaları anlaşılır değildir. Tutuklama gerekçesinde delillerin toplanmadığından ve delillerin karartılması şüphesinden bahsediliyor. Tutuklanmaları ile ilgili tek delil karikatürün basılmış olduğu pankart. Zaten bu pankartı taşıdıklarını inkâr etmiyorlar. Hangi delili karartacaklar?"