28 Mart 2024 Perşembe

Öcalan'ın özgürlüğü için 10 milyon imza

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan?ın özgürlüğü için dünya çapında yürütülen kampanya kapsamında 10 milyon imza toplandı.
Uluslararası Öcalan’a Özgürlük Kampanyası, Brüksel’de Avrupa Basın Kulübü’nde basın toplantısı düzenledi. 
 
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Havin Güneşer, Öcalan'a uygulanan tecride dikkat çekti. 
 
tutukluluk koşulları ve 2015’ten bu yana görüş yasağından bahsederken, bu süre içerisine Türkiye’deki baskı koşullarına da dikkat çekti. Güneşer, "Öcalan'a özgürlük için vakit geldi. Türkiye ve Ortadoğu’da barış için zamanın geldiğine inanıyoruz. Öcalan’ın tutukluluk koşullarındaki tüm iyileşmeler, aynı zamanda Türkiye’deki Kürtler durumunun iyileşmesi ve barışın pekiştirilmesinin yolunun açılması anlamına gelecek" dedi.
 
Türkiye’deki mevut durumun ekonomik sorunlar olmadığını vurgulayan Güneşer, “Temel sorun barış ve demokrasinin olmayışıdır” diye vurguladı. Türk devletinin Kürtler karşı hem içerde hem de dışarıda savaş halinde olduğunu belirten Güneşer, “Demokrasi, barışın ve Kürt sorunun barışçıl çözümünün anahtarıdır” şeklinde konuştu.  
 
Öcalan’a özgürlük için uluslararası alanda iki yıldır yürütülen imza kampanyasını yeni bir boyuta taşıyacaklarını söyleyen Güneşer, “Dünya genelinde Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle 10 milyon imza topladık” dedi. 
 
Basın toplantısına katılan Basklı bağımsızlık yanlısı koalisyon Euskal Herria Bildu’nun genel koordinatörü Arnaldo Otegi,  Öcalan’ın özgürlüğü için çalışacağını yeniden taahhüt etmek istediğini vurguladı.
 
Kendisinin de  14 yılı aşkın bir süre cezaevlerinde kaldığını hatırlatan Otegi, “Şunu biliyoruz ki, Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit sadece kendisini cezalandırmak değil, Kürtleri cezalandırmanın bir yöntemidir, sesini kısmaya çalışmanın bir biçimidir” diye konuştu.
 
Kürt halkını ve demokratik-siyasi çözüm isteyen çevreleri ezmek için yeni bir baskı kampanyasının hayata geçirildiğine işaret eden Otegi, “Bu açıdan, müzakere ve anlaşma çağrımızı yineliyoruz. Bir kez daha uluslararası toplumu dahil olmaya ve Kürt sorununda çözüm teşvik etmeye çağırıyoruz” diye belirtti.
 
İngiltere Durham Madenciler Derneği temsilcisi  Joseph Whitworth, Öcalan’a özgürlük kampanyasına olan desteklerini açıkladı.
 
İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) eski başkanı Mauro Palma, Skype ile toplantıya katıldı. Palma, tecridin kabul edilemeyeceğini, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu ve Avrupa kurumlarının sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.