26 Nisan 2024 Cuma

Öcalan: Tecritle tüm toplumu rehin almanıza izin vermeyeceğiz

HDP'nin İmralı tecridine karşı adalet nöbeti 22'nci gününde sürüyor. HDP Milletvekili Ömer Öcalan, hukukun uygulanmasını istediklerini vurguladı ve tüm kamuoyunu tecride karşı sorumluluğunu yerine getirmeye çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) İmralı tecridine karşı adalet nöbeti 22'nci gününde Meclis bahçesinde devam etti. "İmralı'da hukuk uygulansın", "Savaşa ve tecride son", "Tecrit insanlık suçudur" dövizleri taşıyan milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Mahmut Toğrul, Ömer Öcalan, Zeynel Özen, Dilan Dirayet Taşdemir, Celadet Gaydalı, Züleyha Gülüm ve Kemal Peköz adına Ömer Öcalan söz aldı.

Ülkenin dört bir yanında adaletsizliğin sürdüğünü dile getiren Öcalan, İmralı hapishanesinde tecrit altında tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım'a özel bir hukuk uygulandığını ve 22 aydır onlardan haber alamadıklarını söyledi. Adalet Bakanlığı'nın derhal açıklama yapması gerektiğini belirten Öcalan, her hafta başvuruların devam ettiğini ancak sonuç alamadıklarını kaydetti.

"AKP-MHP faşizmi bu ülkenin hukuk sistemini ve kurumsal yapısını alt üst etmiştir, yasaları kendine göre yorumlamıştır. Büyük bir keyfiyet ve hukuksuzluk söz konusudur" diyen Öcalan, meselenin Kürt sorununa dayandığına işaret etti.

Yıllardır yaşanan acılar ve 40 yıldır süren çatışmanın farkında olduklarını dile getiren Öcalan, bu sorunun demokratik yöntemlerle çözülmesi için adresin ve muhatapların belli olduğunun söyledi.

Türk halkını göreve çağıran Öcalan, çatışmanın durması için çözüme yönelik adımlar atılması gerektiğini kaydetti. Müzakare görüşmelerini hatırlatan Öcalan, "Birçok sorun olmasına rağmen en azından 2013-2015 sürecinde insanlar yaşamını yitirmedi. Bu halkın evlatlarının tırnağına zarar gelmedi. İşte biz bunu savunuyoruz; çözümü, demokrasiyi ve özgürlükleri savunuyoruz. Tabii ki Sayın Öcalan'ın hukukunu da savunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Taleplerinin yasal ve meşru olduğunu vurgulayan Öcalan, "Kimseden lütuf beklemiyoruz, istisnai bir durum beklemiyoruz. Bu ülkenin infaz mevzuatında ne varsa onu uygulayın diyoruz. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ İmralı'da uygulanan hukuksuzluktan sorumludur. Başvurularımıza dahi cevap verememektedir. Bir an önce kanunların uygulanmasını istiyoruz. Aile ve avukatlar olarak İmralı'da rutin görüşmelerin gerçekleştirilmesini istiyoruz. Bunun için mücadelemizi sürdüreceğiz. İmralı'daki tecridin bütün toplumu rehin almasına izin vermeyeceğiz" dedi.