26 Nisan 2024 Cuma

Ocak ayında erkek şiddeti 21 kadını katletti

Ocak ayında erkekler en az 21 kadını katletti, 14 kadın ölümü ise şüpheli olarak kayıtlara geçti.

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Ocak 2020'de en az 21 kadını öldürdü. Erkekler, geçen yıl Ocak 2019'da  23 kadını öldürmüştü.

Kadınları katledenlerin, büyük çoğunluğu ailedeki erkekler. 12 kadını kocası/sevgilisi/dini nikâhlı kocası, dört kadını eski kocası/sevgilisi, dört kadını baba, oğul gibi aile üyeleri, bir kadını da komşusu öldürdü.

14 kadının ölümü şüpheli olarak kayıtlara geçerken, dört kadın intihara sürüklendi. İki kadının da ölümü "faili belirlenmemiş cinayet" olarak yansıdı.

Konya'da S.Ö. isimli kadın, kendisine tecavüz eden S.A. isimli erkeği gar tuvaletinde tabancayla ateş ederek öldürdü.

ERKEKLER UZAKLAŞTIRMA KARARLARINI İHLAL EDİYOR
Erkeklerin şiddeti bununla da sınırlı değildi. Ocak ayı içinde, en az 16 kadın tecavüze uğradı. Geçen yıl Ocak ayı içinde bu sayı 4 idi. Faillerden sadece 6'sı tutuklandı. Yine Ocak ayı içinde 16 kadın tacize uğradı. 

48 kadın şiddete uğrarken, şiddet uygulayan erkeklerden ikisi uzaklaştırma kararı vardı. 

ÇOCUK İSTİSMARI
Erkekler Ocak ayında 31 kız ve oğlan çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Hamile kalan çocuk, bebeğiyle birlikte korumaya alındı. En az 15 çocuk kendisini istismar edeni tanımıyordu. Çocuklardan 12’sini öğretmenleri, ikisini komşuları, ikisini de akrabaları istismar etti. Çocuklara istismar eden erkeklerden sadece 7'si tutuklandı. Birinin çocuğu istismar ettiği görüntüsü olmasına rağmen serbest bırakıldı.

SEKS İŞÇİLİĞİNE ZORLAMA
Ocak’ta erkekler, en az 121 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, beşti. Ocak’ta seks işçiliğine zorlanan kadınlardan, 82’si Türkiye vatandaşı değildi. Faillerden 54'ü gözaltına alındı, en az üç fail de tutuklandı.

Evrim Kepenek tarafından hazırlanan "Erkek Şiddet Çetelesi Ocak 2020"ye bu linkten ulaşabilirsiniz:
http://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/219613-erkekler-ocak-ta-21-kadini-oldurdu