5 Mayıs 2024 Pazar

Nusaybin'de 8 Mart şöleni

Yüzlerce kadın, Nusaybin'de düzenlenen 8 Mart şölenine akın etti. Katledilen Garibe Gezer'den Deniz Poyraz'a mücadelelerini yükselteceklerini kaydeden kadınlar, Kürt kadınları dinlenmeden hiçbir sorunun çözülemeyeceği belirtildi.

Mardin Nusaybin ilçesinde kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla şölen düzenledi. Newroz alanında düzenlenen şölene, kadınlar ulusal kıyafetleri ile katıldı.

Alana giren kadınlar, ellerinde "Jin jiyan azadî" yazılı flamalar ile "Uzayda ve her yerdeyiz. Erkek egemenliğini yeneceğiz", "Dem dema xwedî derketina nîrxane", "Hakikate yürüyen kadınlar sizin baskı ve işkencelerinize boyun eğmeyecek" ve "Bijî 8'ê Adarê, dem dema azadîya jinan e" dövizler taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir'in de katıldığı şölene yüzlerce kadın akın etti.

Şölen alanına "Yaşasın 8 Mart", "Zaman kadın özgürlük zamanı" pankartları asıldı. Şölen'in mitinge dönüştüğü Nusaybin'de kadınlar "Dem dema azadiya jinan e" sloganları atıldı.

ZILGITLAR EŞLİĞİNDE HALAYA DURULDU
"Bijî berxwedana zindanan", "Bijî Serok Apo", "Bi can bi xwin em bi tere ne ey Serok" sloganlarıyla şölene katılan kadınlar, zılgıtlar eşliğinde halaya durdu. Saygı duruşuyla başlayan şölende, "Şehid namirin" sloganları atıldı.

'TUTSAKLARIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYORUZ'
Barış Anneleri Meclisi Nusaybin Sözcüsü Perihan Altuğ, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ile AKP iktidarının savaş politikalarına dikkat çekti. Altuğ, "Biz anneler barış istiyoruz. Tutsakların özgürlüğünü istiyoruz. Bunun için de mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

TAŞDEMİR: KÜRT KADINLARI HER YERDE DİRENİYOR
HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihçesini anlattı. Kürt kadınlarının mücadelesinin bugün dünyanın tamamına örnek olduğunu ifade eden Taşdemir, Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınların kadın merkezli yeni bir sistemi hayata geçirmek için mücadele ettiklerini dile getirdi. Taşdemir, "Rojava kadınları bugün DAİŞ karanlığını yırtarak, kadın yaşamını inşa ediyor. Selam olsun onlara. Doğu'da kadınlar İran rejimine, Güney'de rejime karşı, burada erkek devlete karşı mücadele veriyor. Kürt kadınları her yerde erkek egemen rejime karşı mücadele veriyor. Hepsine selam olsun. Kürt kadınları güçlerini direnen kadınlardan, Garibe Gezer'den Deniz Poyraz'dan alıyor. Kürt kadınları direniyor. Her yerde direniyor" ifadelerini kullandı.

'SEMRA GÜZEL KÜRT KADINLARININ GERÇEKLİĞİDİR'
Hapishanelerde kadınların mücadele ettiklerini dile getiren Taşdemir, mahkeme salonlarında kadınların demokrasi, barış, özgürlük, Kürtlere ve Kürdistan'a statü istediklerini ifade etti. Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasına değinen Taşdemir, "Semra Güzel Kürt kadınlarının gerçekliğidir. Hepimizin gerçekliğidir" şeklinde konuştu.

'ÇETELER ÜLKEYİ ELLERİNE ALMIŞLAR'
AKP ve MHP iktidarının savaş politikalarına ısrar ettiğini dile getiren Taşdemir, savaştan en fazla kadınların etkilendiğini söyledi. Taşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün bizi silmek isteyenler kendileri siliniyorlar. Bugün hepsi mafya ve çete oldu. Çeteler her yerde ülkeyi ellerine almışlar. Krizi hepimizi yaşamımızda görüyoruz. Bu krizin sebebi nedir? Sebebi bu hırsızlardır, bu çetelerdir."

'KÜRT KADINLARINI DİNLEMEDEN SORUNLARI ÇÖZEMEZSİNİZ'
Taşdemir, Kürt sorununda çözüme işaret ederek, "Bugün yolu nedir? Kürtlerin iradesini kabul edeceksiniz. Kürtlerin dilini, kimliğini kabul edeceksiniz. Kayyım politikalarına son vereceksiniz. Sayın Öcalan üzerindeki tecridi kıracağız. Sayın Öcalan'ı tuttuğunuz İmralı'yı ortadan kaldıracağız. Bunlar olmadıkça ülke düzelmez. Kürt kadınlarının dinlemeden sorunları çözemezsiniz" dedi.