19 Mayıs 2024 Pazar

Nusaybin davasında mahkemenin rövanşist tutumu

Nusaybin davasının 6. duruşmasında tutuklular, yakınlarının salona alınmamasına itiraz etti. Mahkeme heyeti tutsakların tepkisine dava dosyalarını ayırarak cevap verdi.
Mardin'in Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında tahliye edilidkten sonra tutuklanan 53 kişinin yargılandığı davanın 6. duruşması görüldü.
 
Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü'nde bulunan konferans salonunda ve yoğun güvenlik önlemleri altında yapıldı.
 
SALONA AİLELER ALINMADI
 
Duruşmada, haklarında 76'şar kez ayrı ayrı "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezası istenen 53 kişiden 8'i kadın olmak üzere toplam 40 tutuklu hazır edildi.
 
Yer sıkıntısı bahane edilerek tutuklu yakınları salona alınmazken tutuklular, avukatları ve mahkeme heyeti arasına askerler konuldu. Duruma tepki gösteren tutuklulardan biri, "Aileler alınmayana kadar savunma yapmayacağız" dedi. Bunun üzerine mahkeme heyeti, başlamayan duruşmaya ara verdi.
 
MAHKEME TARAFINI BELLİ ETTİ
 
Yaklaşık bir saatlik aranın ardından mahkeme heyeti, "Mademki 'aileler alınmıyor, adil yargılama hakkinin ihlali, askerler var, adil yargılama hakkı ihlali' diyorsunuz, biz de sizinle aynı fikirdeyiz. Bu nedenle dosyanın her kişi yönünden ayrı ayrı tefrikine. Ayrı ayrı dosya numaralarıyla yargılamanın yeniden başlamasına karar veriyoruz" diye karar verdi.
 
Mahkemenin kararıyla birlikte, dosyada yargılanan kişilerin her biri ayrı ayrı yargılanacak şekilde dosya ayrılacak.
 
Kararın açıklanmasının ardından mahkeme heyeti, askerlere, "götürebilirsiniz" diye seslendi.
 
Tutuklular ise mahkemenin bu tavrını ayağa kalkıp alkışlayarak protesto etti. Tutuklular alkışlar sırasında, "Bijî berxwedana zindanan", "Tecrit kahrolsun" ve "Bijî serok Apo" sloganları attı.