26 Nisan 2024 Cuma

Nurcan Arslan davası: Nurcan için adalet istiyoruz

Yargıtay'ın bozma kararının ardından Nurcan Arslan'ı katleden Abdullah Melih Barış'ın yargılandığı davaya devam ediliyor. Adliye önünde açıklama yapan ailesi ve kadınlar, katliamın tasarlanarak işlendiğine dikkat çekti ve mahkemenin verdiği kararda direnmesini istedi. Tanıkların dinlendiği duruşmada Barış'ın tutukluluğunun devamı kararı çıktı. Bir sonraki duruşma 27 Ekim'de görülecek.

Yargıtay'ın bozma kararının ardından Nurcan Arslan'ı katleden Abdullah Melih Barış'ın yargılandığı davanın ikinci duruşması Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Katil Barış'ın tutukluğunun devamına karar verilirken bir sonraki duruşma 27 Ekim'e ertelendi.

Nurcan Arslan'ın ailesi ve arkadaşları, duruşma öncesinde Bakırköy Adliyesi önünde açıklama yaptı. 

Açıklamaya, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, İl Kadın Meclisi Sözcüsü Beşer Çelik, SKM Sözcüsü Deniz Aktaş, ESP İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, Anarşist Kadınlar'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Gülcan Arslan, kardeşi Nurcan Arslan'ın 30 Ocak 2016'da sokak ortasında 11 kurşunla Abdullah Melih Barış tarafından katledildiğini hatırlattı.

İki yıla yakın süren mahkemenin sonucunda Barış'a "iyi hal indirimi" uygulanarak müebbet hapis cezası verildiğini hatırlatan Aslan, Yargıtay'ın da 2019'un Aralık ayında, "tasarlanarak işlendiğinin kesin olarak saptanmadığı" gerekçesiyle kararı bozduğunu anımsattı.

Barış'ın başka bir ilden çıkıp geldiğini, kendisine ruhsatsız silah edindiğini söyleyen Arslan, "Nurcan'ın başından ayrılmadı, etraftan yardım etmek isteyenleri uzaklaştırdı. Öldüğüne ikna olduktan sonra kaçıp gitti. Cinayeti işlendiğini itiraf eden bir mesajı Nurcan'ın yakınına atmaktan asla çekinmedi. Böyle bir kadın cinayetine Yargıtay 'kesin olarak saptanamadı' diyor" dedi.

Nurcan Arslan davasında çıkacak kararın, kadın katliamları davasında emsal olabileceğine işaret eden Gülcan Arslan, sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti ve dayanışma çağrısı yaptı.

Eylemde, "Nurcan için adalet herkes için adalet", "Kadın cinayetleri politiktir", "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atıldı. 

Nurcan Arslan'ın ailesi ve kadınlar, duruşmayı takip etmek için adliyeye geçti.

TANIKLAR DİNLENDİ
Avukatların hazır bulunduğu duruşmada, sanık Abdullah Melih Barış tutuklu bulunduğu Tokat Cezaevi'nden SEGBİS ile katıldı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada ilk olarak tanıkların ifadeleri alındı.

Ardından söz alan Aslan’ın avukatları, cinayetin tasarlanarak işlendiğini yineleyerek, “Diğer tanıklar ve esas hakkında mütaala verdikten sonra ayrıntılı olarak beyanda bulunacağız. Bu aşamada sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Abdullah Melih Barış ise hakkındaki iddiaları kabul etmeyerek, tahliyesini talep etti.

SONRAKİ DURUŞMA 27 EKİM'DE
Mahkeme heyeti, sanığın şüpheli savunmaları, tahkikat evrakları, bu yönüyle kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterdiği somut delillerin bulunması, dolayısıyla delillerin tam olarak toplanılmamış olmasıyla sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşma 27 Ekim 2020 tarihine ertelendi.