16 Mayıs 2024 Perşembe

Numan Kurtulmuş DEM Parti'yi ziyaret etti

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğullaı ve Tuncer Bakırhan'ı ziyaret etti.

Yeni anayasa için TBMM Başkanı Meclis Grubumuzu ziyaret etti: Yol temizliğine ihtiyaç var

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan'la görüştü.

Görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada Numan Kurtulmuş, "Bu sürece ilişkin görüşlerimizi, çerçeveyi kendileriyle paylaştık. Bu sürecin açık, şeffaf ve demokratik bir şekilde sürdürülmesi talebimizi kendilerine ilettik. Değerli Eş Genel Başkanlar, Grup Başkanvekilleri arkadaşlarıyla müzakere ettikten sonra bu konudaki görüşlerini kamuoyuyla da paylaşacaklar" dedi.

HATİMOĞULLARI: YOL TEMİZLİĞİNE İHTİYAÇ VAR
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, yeni bir anayasa yapım sürecine Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu belirterek, "12 Eylül Anayasasının değişmesi ve demokratik bir Türkiye'nin inşa edilmesi konusunda adımlar atılmasıyla ilgili görüşlerimiz kamuoyunca bilinmektedir. Bu dönemde elbette bir yol temizliğine ihtiyaç var. Türkiye'de bir demokratik anayasa yapım sürecini inşa edebilmek için de mevcut olan baskı sürecinin ve antidemokratik uygulamaların ortadan kalkması, anayasa hükümlerinin ve AİHM kararlarının uygulanması bizler açısından çok önemlidir" dedi.

1 Mayıs'ta yaşanan polis şiddetine işaret eden Hatimoğulları, böyle bir zeminde anayasa yapım sürecinin zorlukları olabileceğini belirtti. Hatimoğulları, " En büyük temennimiz; ciddi bir yol temizliğinin yapılması, demokratik bir zeminin oluşturulması, en geniş yelpazede toplumsal bir mutabakatla Türkiye'deki bütün farklılıkların, bütün farklı halkların ve inançların eşit yurttaşlık hakkı temelinde haklarının anayasal güvence altına alındığı bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin yapılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin derin bir yoksulluk içinde olduğunu ifade eden Hatimoğulları, "Anayasa tartışmalarının ülkenin bu acil ve alarm veren sorununun üstünü örtmeyecek bir şekilde çözülmesi gerekir" dedi.