6 Mayıs 2024 Pazartesi

Nor Zartonk: Kiliseye ırkçı saldırıda bulunan cezalandırılsın

Ermeni kilisesine yapılan ırkçı saldırıya tepki gösteren Nor Zartonk İnisiyatifi, ırkçı fail hakkında etkili bir soruşturma yürütülerek, failin cezalandırılmasını istedi.

Dün sabah saatlerinde Bakırköy'de bulunan Dzınunt Surp Asdvadzadzni Ermeni Kilisesi'ne M.K isimli bir ırkçı saldırıda bulundu. Irkçı saldırıya ilişkin Nor Zartonk İnisiyatifi yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, saldırganın sabahın erken saatlerinde kilisenin kapısına gelerek, elindeki gazeteye benzin döküp kilisenin kapısını kundaklamaya çalıştığı ve cezalandırılması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, ırkçı saldırıyı gerçekleştiren saldırganın ifadesinde, Ermeni halkını kastederek, "Koronavirüsü bunlar başımıza bela etti" diyerek yakma girişiminde bulunduğu kaydedildi. Şahıs hakkında akli dengesinin yerinde olmadığına yönelik söylentilerin yayılmaya çalışıldığına yer verilen açıklamada, "Irkçılık bir akıl hastalığı değildir. Türkiye'de baskı altında bulunan topluluklara karşı gerçekleştirilen saldırılarda faillerin akli dengelerinin yerinde olmadığı daima ilk iddialardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Irkçı nefret suçlarının bu iddialarla meşrulaştırılması, hafifletilmesi ve 'hoş görülmesi' kabul edilemez. Türkiye'de süregelen cezasızlık politikası terk edilmelidir. Cezasız kalan her suç yeni nefret suçlarını teşvik etmektedir. Nefret saikiyle hareket eden ırkçı fail hakkında etkili bir soruşturma yürütülmesini ve failin cezalandırılmasını talep ediyoruz" denildi.