19 Mayıs 2024 Pazar

NKP ve HDP Ekoloji Meclisi'nden Akkuyu nükleer santral protestosu

HDP Ekoloji Meclisi, Akkuyu'da yapımı süren nükleer santrale tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Dünyanın birçok ülkesinde nükleer santraldan vazgeçilme sürecinde iken bizim gerçekten bu dağları delmemiz ve Mersin'i radyoaktifle buluşturmamız anlamlı bir iş değil" denildi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Meclisi, dün 3. reaktörünün temeki atılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali önünde basın açıklaması yapmak istedi. "Nükleer santral istemiyoruz", "Nükleer santal ölüm demektir" sloganları ile santral önüne yürüyen platform üyeleri Jandarma engeli ile karşılaştı.

HDP Ekoloji Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrala bakan alanda basın açıklaması yaptı. HDP Ekoloji Meclisi Eş Sözcüsü Naci Sönmez, Menekşe Kızıltepe ve HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu açıklama yaptı.

'SANTRALİN GÜVENLİ VE ÇEVRE DOSTU OLDUĞU SÖYLENEREK HALK KANDIRILIYOR'
Türkiye'nin bu çağda hala nükleer santral yapma derdinde olmasını eleştiren HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, "Dünyanın birçok ülkesinde nükleer santraldan vazgeçilme sürecinde ama bizim gerçekten bu dağları delmemiz ve Mersin'i radyoaktifle buluşturmamız anlamlı bir iş değil. O yüzden biz burada yerel arkadaşlarımızın kurduğu nükleere karşı platformuyla birlikte bugün sesimizi çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.

Çernobil felaketinin sorumlusu Rosatom şirketi tarafından yapılan nükleer santrale karşı burada olduklarını belirten HDP Ekoloji Meclisi Eş Sözcüsü Naci Sönmez, "Akkuyu, Rusya'nın desteğini almak için siyasi bir tercihtir. Santralin inşaatına, ÇED raporundaki onlarca eksiğe ve halkın onayının alınmamış olmasına rağmen 2018 yılında bu projeye başlandı. Nükleer santralden çıkan radyoaktif atıkların nerede ve nasıl depolanacağı insanlara, hayvanlara ve çevreye verdiği zararlar nükleer santrallerin güvenilirliği risklerini yaşanabilecek kazalar ve sonuçları gibi çok önemli konular neredeyse hiç araştırılmadı ve tartışılmadı" diye konuştu.

Akkuyu şirketi santralin güvenli ve çevre dostu olduğunu, bölgedeki sulara zarar vermediğini ve sulara herhangi bir kirletici madde atmadığı yalanını söyleyerek halkı kandırdığını vurgulayan, HDP Ekoloji Meclisi Eş Sözcüsü Menekşe Kızıltepe de şunları söyledi: "Hükümet ise Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı üzerinden yaptığı reklam filmlerinde insanlardan ve hatta çocukların ağzından 'Şimdi Türkiye temiz, bağımsız, enerji istiyor' sloganıyla bu işi meşrulaştırmak istiyor. Hatta bu nükleer santralin karbon emisyonu yapmadığı için iklim değişikliği için faydalı bir şey olduğunu söylemekte fakat sadece karbon emisyonu yapmıyor olmak iklim değişikliğine sebep olmuyor demek değil. Nükleer santrallere biz karşıyız, halkın tercihi olan enerji demokrasisine uygun, ekolojiye saygılı yeni tercihler yapılmalıdır."