28 Mart 2024 Perşembe

Ni Una Menos katledilen kadınlar için eylem yaptı

Ni Una Menos, kadın katliamlarına karşı İsviçre'nin Luzern kantonunda eylem yaptı. Eylemde, kadın cinayetlerinin ataerkil şiddetin ifadesi olduğu belirtildi. 

İsviçre'de bu yılın başından itibaren 6 kadın cinayeti işlendi. Kadın cinayetlerini protesto etmek ve katliamlara karşı örgütlü bir karşı duruş yaratmak için kurulan Ni Una Menos kadın katliamlarını protesto etti.

Ni Una Menos adıyla İsviçre'nin çeşitli kantonlarında bir örgütlenme ağı kuran kadınlar, yaşanan her kadın cinayetinin ardından ilk perşembe günü sokaklara çıkarak eylemler gerçekleştiriyor. İsviçre'nin Luzern kantonunda bir araya gelen Ni Una Menos bileşenleri Bahnhof meydanında eylem düzenledi. Hazırladıkları pankartlarda erkek şiddetine ve kadın cinayetlerine karşı mücadele mesajları verilirken bunun çağrısını yapan bildiriler dağıttılar. Luzern  Ni Una Menos adına yapılan konuşmada  "Ataerkil sisteme karşı FLİNTA (kadın lezbiyen İnter Non Binary Trans ve Agender) olarak enternasyonalist feminist bir mücadele yürütülüyoruz. Çünkü Taciz ediliyoruz. Suistimal ediliyoruz. Öldürülüyoruz" denildi.

2022'de İsviçre'de dördüncü, beşinciden sonra  altıncı kadın cinayetinin yaşandığı belirtilen açıklamada bir hafta içinde üç kadın cinayetinin gerçekleştiği ve bu durum karşısında tepkisiz kalmayacakları vurgulandı. 5-6 ve 11 Nisan tarihlerinde üç kadının ayrı kantonlarda katledildiği belirtilen açıklamada ayrıca her üç kadından birinin neredeyse her gün şiddete maruz kaldığı ve artan ekonomik krizle birlikte şiddetin boyutununda arttığı vurgulandı. Şiddetin özel veya kişisel bir mesele olmadığına dikkat çekilen açıklamada "Kadın cinayetleri ilişki suçları değildir, 'aile dramaları' değildir. Bunlar ataerkil şiddetin ifadeleridir" denildi.