18 Mayıs 2024 Cumartesi

Newroz'un coşkusu Türkiye ve Kürdistan'ı sardı

Newroz'a sayılı günler kala coşkusu Kürdistan ve Türkiye kentlerini şimdiden sardı. Çok sayıda kentte yakılan Newroz ateşinin etrafında buluşan halk, "Newroz piroz be" dedi. 

"Dem dema serkeftinê ye" (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla kitlesel kutlanacak Newrozlara günler kala Türkiye ve Kürdistan kentlerinde Newroz ateşi yükseliyor. "Newroz piroz be" sloganıyla yakılan ateşin etrafında halaya duranların coşkusu göz dolduruyor. 

İZMİR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni'nin de katılımıyla il örgütü Menemen'de kapı kapı dolaşarak halkları 20 Mart Gündoğdu Meydanı'nda saat 13.00'te yapılacak Newroz mitingine çağırdı. 

Çepni, "Zulme, yoksulluğa, yolsuzluğa karşı; Kürt halkına yönelik kirli savaş politikalarına karşı tüm halkımızla Gündoğdu meydanında buluşacağız. HDP bu saldırılara karşı dimdik ayaktadır. HDP sizin partisidir" diyerek çağrıda bulundu.

Halk Murat Çepni'nin konuşmasına, "Newroz piroz be" sloganıyla karşıladı. 

Ardından Bakırçay havzasında Newroz ateşi yakıldı. Ateşle birlikte "Newroz piroz be" sloganı yükselirken, ateş etrafında zafer işaretleriyle halaya duruldu. 

URFA
Urfa'nın Suruç ilçesinde gençler PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecrit koşullarına dikkati çekmek için Newroz ateşi yaktı. Yere serdikleri kumaşlar ile "Newroz ateşi tecridi yakacak" yazısı yazan gençler, kumaşları yaktı.

Gençler yaktıkları ateş ile "Newroz ateşi tecrit politikalarını yakacak" mesajı verdi. Yakılan ateşin etrafından halaya duran gençler, sık sık "Bijî serok Apo" sloganları attı.

DERSİM
Dersim'in Mazgirt ilçesine bağlı Sörek (Karabulut) köyünde yılın ilk Newroz ateşi Barış Anneleri tarafından yakıldı. Köy meydanında yakılan Newroz ateşi etrafında toplanan köy sakinleri,"Newroz piroz be" sloganları ve davul ile zurna eşliğinde halay çekti.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP PM Üyesi Murat Aydın ve HDP Dersim İl Örgütü de köyde kutlanan Newroz'a katıldı.

İSTANBUL
İstanbul'un Beyoğlu, Bağcılar ve Esenyurt ilçelerinde Newroz ateşi yakıldı.

Beyoğlu ilçesine bağlı Hacıahmet Mahallesi'nde kutlanan Newroz'a çok sayıda kişi katıldı. Newroz ateşinin etrafında halaylar çekildi, zılgıtlar ve "Newroz piroz be", "Biji Newroz" sloganları atıldı.

Bağcılar'da bulunan Yenimahalle Mahallesi ile Esenyurt'ta bulunan Fatih Mahallesi'nde ateş yakıp Newroz'u kutlayan halk, ateş etrafında halaylar çekti. Sık sık "Newroz biroz be" sloganını atan çok sayıda kişi 20 Mart'ta Yenikapı'da kutlanacak Newroz'a katılım çağrısında bulundu.

MARDİN
Mardin'in Kızıltepe İlçesi Yeni Mahallede bir araya gelen bor grup genç Newroz ateşi yaktı.

Yaktıkları ateşin etrafında zafer işaretleri yapan gençler, 19 Mart günü Kızıltepe'de düzenlenecek olan Newroz kutlamasına çağrıda bulundu.