18 Mayıs 2024 Cumartesi

Newroz'da katledilenler anıldı

Newroz'da katledilenler Diyarbakır'da anıldı. Kayıp yakınlarının düzenlediği 684. eylemde halkların Newroz'u da kutlandı. 

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi bu hafta da "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla bir araya geldi. Bu hafta Newroz'da katledilenler anıldı. İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Derya Yıldırım, 1992 Newrozları'nda bir araya gelen yüz binlerce insana polislerin saldırdığını hatırlattı. Bu saldırılarda; Mardin'in Dargeçit ilçesinde Abdurrahim Çiçek; Şırnak kent merkezi ve Cizre'de 5 yaşındaki Hatice Katar, 9 yaşındaki Mehdi Güngen, 65 yaşındaki Nebahat Kakuç, 70 yaşındaki Ramazan Bayer ve Halil Babek'in katledildiğini kaydetti. 23 Mart'a kadar süren olaylarda biri gazeteci olmak üzere 57 kişinin taranarak katledildiğinin resmi devlet verileri arasında yer aldığını belirten Yıldırım, bu sayının daha fazla olduğunu ifade etti.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde düzenlenen Newroz'a saldırı olmadığını hatırlatan Yıldırım, dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin'in ifadelerine değinerek, "Şırnak kent merkezinde ve Cizre'de yaşanan olayların aksine Nusaybin Newroz kutlamalarını olaysız sona erdirdikleri için Nusaybin halkına teşekkür etmiştir. 22 Mart sabahı Nusaybin'de yaşayan yurttaşlar, Şırnak ve Cizre de sivil insanların katliamına yol açan polis ve asker müdahalesini protesto etmek amacıyla yürüyüşe geçti. Yürüyüşe katılan yurttaşlar Çağ köprüsü üzerinde polislerin müdahalesiyle karşılaşır. Kolluk görevlileri tarafından yürüyüşe katılanların üzerilerine panzerler sürülür ve otomatik silahlarla ateş açılır. Yapılan bu müdahale ile resmi rakamlara göre biri kadın 16 yurttaş yaşamını yitirirken, 106 kişi kalıcı fiziksel mağduriyete yol açacak şekilde yaralanmıştır. Ancak resmi rakamların aksine o gün gerçekleşen katliamda, 16 kişinin değil 21 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor" diye konuştu.

Newroz'da yaşanan katliamlarla ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediğini aktaran Yıldırım, "Yetkililer tarafından yapılan 'Ölenlerin çoğu PKK'li, aralarında PKK'liler vardı' açıklaması ile katliamın failleri gizlendi ve yargılanmadı" dedi. İnsan hakları savunucuları olarak Türkiye ve özellikle bölgede insanlık suçlarının, gerçek, adil ve insancıl hukuka dayanan bir anlayışla aydınlatıldığına şahit olmadıklarını ifade eden Yıldırım, "Bunun bir sonucu olarak, bu ülkede yaşayan halklar, muhalif kesimler ve kimlikler, sürekli bir katliam, baskı ve tehdit altında yaşamak zorunda kalmıştır. En açık örneğine 2011 yılında Roboski'de, devlete ait savaş uçakları tarafından 34 yurttaşın hunharca katledilmesi ile bir kez daha acı bir şekilde tanık olduk" diye belirtti.

"İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmaz" diyen Yıldırım, şunları söyledi: "Geçmişle yüzleşmenin, bu ülkede yaşayan halkların katliam tehdidi olmaksızın, özgür, demokratik bir hayat sürmesinin koşullarının oluşturulması talebimiz yineliyoruz. Unutmayalım ki hakikat ve adalet sağlandıkça, toplumsal yaşamda çatışma olmaksızın, barışçıl yaşayabilmenin imkanlarını bulabiliriz. Baharın ve yeni yaşamın müjdeleyicisi olarak görülen ve başta Kürt halkı olmak üzere zulme karşı direnen halkların mücadele günü olarak kabul edilen Newroz bayramını kutluyor ve Newroz kutlamalarında katledilen tüm yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz."