2 Mayıs 2024 Perşembe

Newroz kutlamaları başladı

Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle kitlesel Newroz kutlamalar yapılmayacak. Ancak Anadolu ve Mezapotamya halkları, Newroz kutlamalarını bu yıl farklı biçimde gerçekleştirecek. İlk ateşler ise yakılmaya başlandı.

Bu yılki kitlesel Newroz kutlamaları, koronavirüs salgını nedeniyle iptal edildi. Ancak kutlamalar özgün bir şekilde gerçekleştirilecek. Kutlamalar bu akşam saat 20.20'de evlerin balkon, pencere ve çatılarında yapılacak. Newroz kutlamalarının değişmez ritüeli ateşler ise şimdiden yanmaya başladı.

Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı kırsal Günebakan (Zorava) mahallesinde ilk ateş yakıldı. Mahalle sakinleri boş bir arazide lastik yakarak başlattıkları Newroz kutlamasının ardından evlerine geçti.

QAMIŞLO'DA KUTLAMALAR BAŞLADI
Öte yandan Nusaybin'in karşısında bulunan Kuzey-Doğu Suriye kenti Qamislo'da da başlayan Newroz kutlamaları Nusaybin'den görülürken, halk zılgıtlarla kutlamalara destek verdi.

İŞYERLERİ TENEKELERDE ATEŞLERİNİ YAKTI
Kızıltepe'de de Newroz kutlamasına erken başlayan esnaflar işyerlerinin önünde tenekeler içinde Newroz ateşini yaktı. Derik'e bağlı kırsal Çayköy (Şêba jer) mahallesine bağlı Kelekê mezrasında da Newroz ateşi yakıldı. Köyün yüksek tepesine çıkan köylüler lastiklerle yaktıkları ateşin ardından evlerine geçerek, kutlamalarına devam etti.

VAN EREK DAĞINDA NEWROZ ATEŞİ
Van'da Erek Dağı'nın eteğinde Newroz ateşi yakıldı. Koronavirüs nedeniyle kitlesel Newroz kutlamalarının iptal edildiği kentte, bu yılın ilk Newroz ateşi Halkların Demoratik Partisi (HDP) İl Örgütü yöneticileri tarafından yakıldı. İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava'nın katılımıyla yakılan ateşin üzerinden atlayan HDP'liler, halay çekerek kutlama yaptı.

Kava, herkesi bu akşam evinin balkon ve penceresine çıkarak cep telefonu ışığı, el feneri, meşale, çakmak, zılgıt ve türküler eşliğinde Newroz'u kutlamaya çağırdı.