2 Mayıs 2024 Perşembe

'Newroz Her Yerde' coşkuyla kutlandı

Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle kitlesel Newroz kutlamaları iptal edilirken, saat 20.20'de "Newroz her yerde" diyenler evlerinin balkon, pencere ve çatılarına çıkarak Newroz'u kutladı.

Koronavirüs (Kovid-19) tehdidi nedeniyle kitlesel Newroz kutlamaları iptal edilirken, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) çağrısıyla saat 20.20'de evlerinin balkon, pencere ve çatılarına çıkanlar  "Newroz Her Yerde"  diyerek Newroz'u kutladı. 

7'DEN 70'E HERKES BALKON NEWROZU'NDA
Maltepe Gülsuyu mahallesinde koronavirüs tehdidine rağmen dışarı çıkıldı, saat 20:20 olmasıyla birlikte havai fişek, meşale yakarak direniş bayramı Newroz'u selamladı. Daha sonra yaktıkları ateş etrafında Newroz şarkılarını söyledi. Direniş ateşinin her türlü tehdide karşı yakılacağı vurgulandı. yerek, halay çeken yurttaşlar, "Biji Newroz", "Biji Serok Apo" sloganları attı.  Yurttaşlar, Newroz ateşinin Kürtlerinin direniş sembolü olduğunu belirterek, direniş ateşini her türlü tehdide karşı yakmaya devam edeceklerini belirtti.

Şişli ilçesine bağlı Hacıahmet mahallesinde de halk Newrozu büyük bir coşkuyla kutladı. HDP'nin çağrısına uyularak sembolik olarak küçük çaplı ateş yakıldı. Pencereye çıkaran halk, ellerindeki tencere, tavalarla mahallelerde büyük bir ses getirdi. Ayrıca ışıkların da söndürülüp yakıldığı mahallelerde, bazı kadınların bebekleriyle pencerelere çıkıp zılgıt çekmesi renkli görüntülere sahne oldu. Öte yandan çok sayıda zırhlı araçlar mahallerde devriye gezerken çekim yapan gazetecilere kimlik kontrolü yaptı. Halkın ise  yeterli düzeyde kutlama yaptığını, içeriye girmesini istedi. Buna rağmen halk daha gür bir şekilde ses getirme eylemiyle Newroz'unu kutladı. Kutlamalar evlerde de sürdü, saz ve seslendirdikleri şarkılar eşliğinde kutlama yaptı.

'NEWROZ MAZLUMUN GÜRLEŞTİĞİ BİR ALEVDİR'
Sultangazi İlçe Örgütü Gazi Mahallesinde bulunan ilçe binasının önünde temsili katılım ile Newroz'u kutladı. Kutlamada Newroz ateşi ve mumlar yakılarak halaylar çekildi. Kutlamada konuşma yapan İlçe Eş Başkanı Zübeyde İnce, "Newroz yaşam demektir. Newroz bundan 612 yıl önce zalim Dehak'lara karşı Demirci Kawa'nın yaktığı ateştir. Newroz Mazlum Doğan'ın gürleştirdiği bir alevdir. Newroz, barış, özgürlük ve insanca bir yaşamdır" dedi. Çekilen halayın ardından kutlama alkışlar eşlinde son buldu.

İstanbul'un diğer ilçelerinin yanı sıra Kocaeli ve Tekirdağ'da da Newroz, büyük bir coşku ile kutlandı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'ın merkez 4 ilçesinde halkın bulunduğu yerde coşkuyla kutlanan Newroz Bayramı renkli görüntülere sahne oldu. Merkez Bağlar, Kayapınar, Yenişehir ve Sur ilçelerinde kutlanan Newroz etkinlikleri renkli görüntüler oluşturdu. 

Bağlarda balkonlarında alkış ve zılgıtlarla kutlama startını verdi. Araç kornalarıyla zılgıt ve slogan seslerinin karıştığı kutlamada, bazı sitelerde havai fişekli kutlamalar yapıldı. Işıkların açılıp kapatıldığı kutlamada, evlerin balkonunda Newroz'un sembolü haline gelen ateşi küçük kartonlar buluşturdu. Balkonlara çıkan yurttaşlar, meşale, havai fişek, alkış, zılgıt ve şarkılar eşliğinde halay çekerek kutladı.  Bir evin balkonuna "Newroz Piroz be" yazılı pankart asıldı.

Kaynartepe Mahallesi'ndeki ve Koşuyolu Parkı çevresinde de kutlamalar oldu. 

Yenişehir ilçesindeki Seyrantepe Toplu Konut Mahallesi'nde de zılgıt, alkış ve ateş yakarak Newroz kutlandı. "Biji Newroz" sloganları eşliğinde  dakikalarca zılgıtlar eşliğinde alkış çaldı. Kimi evlerde yurttaşların halay çektiği görüldü. Mahalle arasında devriye atan polis ekibi ateş etrafında ayrı ayrı halaya duranların dağılmasını istedi. Polise Newroz bayramını kutladıklarını ifade ederek, tepki gösterdi.

Kayapınar ilçesinde ise Diyarbakır'ın genelinde olduğu gibi benzer görüntüler oluştu. Parklarda ateş ve meşaleler yakıldı. 

Sur ilçesinin İskenderpaşa Mahallesi'ndeki yurttaşlar ise yaktıkları lastik ve havai fişek eşliğinde "Biji Serok Apo" sloganlarıyla Newroz'u kutladı. Zırhlı araçlar ile mahalleye giren polislerin kutlamaları engellemek istemesi üzerine yurttaşlar tarafından tepki gösterildi. 

AĞRI
Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı birçok köy ve mahallede Newroz ateşi yakıldı. Patnos ilçesine bağlı Kızkapan köyünde bir araya gelen gençler, çıktıkları tepelerde Newroz ateşini yaktı. Ateşin üstünden atlayan gençler, havai fişeklerle Newroz ateşine renk kattı. Virüs tehdidine rağmen toplanan onlarca genç seslendirdikleri şarkılarla halaya durdu. 

ADANA
Adana'nın Seyhan ve Yüreğir ilçelerine bağlı Dağlıoğlu, Gülbahçe, Şakirpaşa, Denizli, Küçükdikili, Barbaros, Hürriyet, Gülpınar ve Kiremithane mahallelerinde halk gençlerin öncülüğünde Newroz'u havai fişeklerle kutladı. Saat 20.20 tüm mahallelerde aynı anda havai fişekler patlatıldı. Gecenin karanlığını ise atılan havai fişekler aydınlattı. Gençler, sık sık "Biji Newroz.Yaşasın Newroz" sloganları attı. Kadınlar ise zılgıtlarla Newroz'u kutladı. 

BATMAN
Batman halkı da tüm mahallerde havai fişekler ile Newroz'u kutladı. Kentin çeşitli mahallerinde HDP'nin çağrısı ile bir araya gelen yurttaşlar, Newroz ateşi yaktı. Havai fişek kutlamalarının yanı sıra kimi yurttaşlar ise evlerinin ışıklarını yanıp söndürürken, kimi yurttaşlar da evlerinin balkonundan tencere çalarak kutlamalara destek verdi.

VAN
HDP Van İl binasının bahçesinde Newroz ateşini yakarak sembolik olarak Newroz'u kutladı. Kutlamaya HDP Van İl Eşbaşkanlar, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ve HDP Gençlik Meclisi katıldı. İlk olarak il binasında meşale yakarak  halaya tutan gençler, "Biji Newroz", "Biji Serok Apo", "Jin Jiyan azadî", sloganları attı. İl binası önüne gelen polisler kitlenin ateşi söndürmesini ve dağılmaları üzerine anons etti. HDP'liler yakılan newroz ateştinden atlayarak etkinliğe son verdi.

Merkez ilçeleri Tuşba ve İpekyolu'nda birçok mahallede de halk, evlerinin balkonunda Newroz'u kutladı. Birçok cadde ve sokakta yakılan ateşler etrafında koronavirüs nedeniyle toplanılmadı. Balkonlarda ve damlarda Newroz'u kutlayan yurttaşlar, alkışlar eşiğinde Kürtçe türküler seslendirdi.

URFA
Urfa'nın merkez Karaköprü, Hilvan, Bozova ve Suruç ilçelerinde halk evlerinin önünde, balkonunda, mahallesinde, dağda çakmak çakarak, kâğıt yakarak, alkış çalarak Newroz'u kutladı. Kutlama esnasında "Newroz piroz be" sloganları atıldı.

İZMİR
İzmir'in Konak, Buca, Menemen, Bayraklı ve Menderes ilçeleri olmak üzere birçok ilçesinde Newroz ateşi yakılıp, Newroz kutlandı. Saat 20.20'de halk balkonlara çıkarak telefonlarının ışıklarını açıp, Kürtçe şarkılar söyleyerek halay çekti. Bazı evler ışıklarını yanıp söndürürken, kimi evin balkonundan ıslık çalarak, sık sık " Biji Newroz, Bijî 21 Adar" ve "Koronaya inat Newroz ateşi sönmeyecek" sloganı attı. Öte yandan kadınlar ise yöresel kıyafetlerini giyerek balkonlara çıkıp zılgıtlarla Newroz'u kutladı.

AYDIN
Aydın Söke İlçesi Savuca mahallesinde Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kitlesel Newroz kutlaması yapmadığı için evlerinin bahçesinde ateş yakarak kutladı. Demirci Kava'nın DEHAK'a  karşı başlattığı isyan ateşi yakan yurttaşlar, Newroz ateşin etrafında halay çekerek sloganlar attı. Çocuklar, ve kadınların çoğunlukta olduğu kutlamada, balkon ve pencerelerden zılgıtlarla yurttaşlardan destek verdi.

Manisa'nın Turgutlu Saruhanlı ilçesinde, Muğla'nın Milas ve Bodrum ilçelerinde evlerin önünde ateşler yakıldı. Ateşler etrafında koronavirüs nedeniyle toplanılmadı. Evlerinin önünde ateş yakan kadınlar ateşin üstünden atlayarak, zılgıtlar çekti.

MARDİN
İlk ateş Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı kırsal Günebakan (Zorava) mahallesinde yakıldı. Mahalle sakinleri boş bir arazide lastik yakarak başlattıkları Newroz kutlamasının ardından evlerine geçti.

Öte yandan Nusaybin'in karşısında bulunan Kuzey ve Doğu Suriye kenti Qamişlo'da da başlayan Newroz kutlamaları Nusaybin'den görülürken, halk zılgıtlarla kutlamalara destek verdi.

Kızıltepe'de de Newroz kutlamasına erken başlayan esnaflar işyerlerinin önünde tenekeler içinde Newroz ateşini yaktı. Derik'e bağlı kırsal Çayköy (Şêba jer) mahallesine bağlı Kelekê mezrasında da Newroz ateşi yakıldı. Köyün yüksek tepesine çıkan halk lastiklerle yaktıkları ateşin ardından evlerine geçerek, kutlamalarına devam etti. 

Mardin'in merkez ve ilçelerinde saat 20.20 itibari ile kutlamalar tüm mahallelere yayıldı. Nusaybin, Kızıltepe, Savur, Artuklu, Derik ve Ömerli ilçeleri en yoğun kutlama merkezleri olurken diğer ilçelerde de Newroz kutlamaları yapıldı.

Nusaybin ve Kızıltepe'de kutlamalar havai fişeklerle başladı. Farklı noktalarda havai fişekler atılırken, ardından halk pencere, balkon ve evlerinin çatısına çıktı. Kimi yerlerde halk balkonlarda ateş yakarken, kimi yerlerde ışık yakıp söndürdü. Evlerde kutlama yapılması çağrısına rağmen onlarca kişi ise, sokaklarda yaktıkları ateşlerle kutlamalarını sürdürdü. Yakılan ateşin etrafında şarkılar eşliğinde halaylar çeken halk, ateşin üstünden atlayarak ardından evlerine geçti. Kimileri ise evlerinin bahçesinde yaktıkları ateş ile Newroz kutlamasını gerçekleştirdi.

Kızıltepe ve Nusaybin'de kutlamaların başlaması ile beraber polisler sokaklarda zırhlı araç ve TOMA'larla tur atmaya başlarken, bir apartmana baskın düzenlendi. Kızıltepe Üçyol'da yakılan ateşe polisler TOMA ile müdahale ederek söndürdü. Yine Artuklu ilçesinde de yakılan ateş etrafında halay çekmeye başlayan halk olduğu bölge zırhlı araçlar ve TEM ekipleri tarafından baskın yapılarak ablukaya alındı. Ateşin söndürmeleri istenirken, tepki gösteren halk gözaltına alınmakla tehdit edildi. Bunun üzerine halk ateşi söndürerek evlerine geçip, kutlamaya devam etti. Herhangi bir gözaltı işlemi ise yaşanmadı.

ŞIRNAK
Şırnak'ın Cizre ilçesi başta olmak üzere Şırnak merkez ve diğer ilçelerinde de halk Koronavirüs (Kovid-19) kitlesel olarak kutlanılması iptal edilen Newrozu evinde kutladı. Cizre'nin Cudi Mahallesi'nde 3 farklı noktada sokak ortasında saatler 20.20'yi gösterirken ateşler yakıldı. Ateşler etrafında halk slogan atarak Newroz kutlarken, zırhlı araçlar ve itfaiye sokağa girerek ateşi söndürmeye çalıştı.

Ateşi söndürmeye gelen itfaiye ekipleri ise mahalleliler tarafından taşlanmaya başladı. Mahallelilerin tepkisi üzerine polisler geri çekilmek zorunda kaldı. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar yanık olan ateş halkın evine geçmesiyle söndürüldü.

Nur Mahallesi'nde de sokaklara çıkan halk telefon ışığı, meşale ve ateşler yakarak Newrozu kutladı. Newroz kutlamasının ardından mahalleye inen zırhlı araçların "Herkes evine geçsin" diye anonsta bulunması dikkat çekti. Yine Cizre'nin birçok mahallesinde insanlar ufak ateşler yakarak Newroz bayramını kutladı.

Şırnak merkez, Silopi, İdil, Beytüşşebap, Uludere ilçeleri ile birçok alanda insanlar ateşler yakarak Newroz kutladı.