18 Mayıs 2024 Cumartesi

Newroz coşkusu sürüyor

Kentlerde Newroz ateşleri zılgıtlarla, sloganlarla yakılıyor. 

Bu yıl "Dem dema serkeftinê ye" (Şimdi Kazanma Zamanı) şiarıyla kutlanacak Newroz'un ateşleri birçok Türkiye ve Kürdistan kentlerinde zılgıtlarla yakıldı. Kutlamalarda sloganlar yükselirken halk halaya durdu. 

DİYARBAKIR
Halkların Demokratik Partisi ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Kayapınar ve Bağlar ilçe örgütü Kayapınar ilçesine bağlı Gozelî (Serap Güzeli) köyünde Newroz ateşi yaktı. Köyde meydanında bir araya gelen halk önce lastik yaktı. Ardından yakılan ateşin etrafında davul ve zurna eşliğinde  halay çekti.

Halay sırasında sık sık "Newroz pîroz ne" sloganları atıldı. Yakılan ateş sönünceye kadar halay zılgıt ve alkışla sona erdi.

Ardından köy sakinlerini 21 Mart'ta Bağlar Newroz Parkı'nda yapılacak olan Newroz kutlamasına davet edildi.

Newroz kutlamaları kapsamında HDP Dicle İlçe Örgütü, ilçe merkezine bağlı Değirmen ve Kelekçi köylerinde 21 Mart'ta Newroz Parkında yapılacak olan kutlamaya dair bildiri dağıtarak yurttaşları Newroz'a davet etti. Ardından mahalle meydanında toplanan yurttaşlar, Newroz ateşini yaktı. Halk yakılan ateşin etrafında ellerinde HDP bayrakları ile halay çekti. Köy sakinleri sık sık "Biji Serok Apo" sloganları attı.

HDP İlçe Örgütü, Newroz kutlaması kapsamında  Gümeç, Seren Köyü ile Koçero Mezra'sında ev ev dolaşarak yazılı bildiri dağıtılarak köy sakinlerini Newroz!a davet etti. Uzunlar Köyü'nde ise önce bildiri dağıtıldı. ardından köyde lastik yakarak Newroz ateşi yakıldı. Ardından yakılan ateşin etrafında anons aracından çalan Newroz şarkılarıyla halay çekti.

Hazro'da Newroz hazırlıkları kapsamında HDP Hazro İlçe Örgütü ilçeye bağlı Gözlü Mahallesinde Newroz kutlamaları gerçekleştirdi. Kutlamalara, HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ da katıldı. Kutlamalar sırasında kısa bir konuşma yapan Dağ, yarın yapılacak olan Hazro Newrozuna katılım çağrısı yaptı.

Konuşma ardından kitle tutuşturulan Newroz ateşi etrafında halaylar çekti.

ŞIRNAK
Şırnak Newroz Tertip Komitesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak il binasının damında HDP Şırnak milletvekilleri Nuran İmir ve Hasan Özgüneş ile çok sayıda kişinin katılımıyla kentte 19 Mart'ta kutlanacak Newrozun startını yaptığı açıklamayla verdi. HDP İl Eşbaşkanı Sabahattin Deniz, Newroz'un direniş, umut, cesaret, haykırış ve birliktelik olduğunu belirterek, "Büyük bir coşkuyla yaktığımız bu Newroz ateşinin aydınlık günlerin müjdecisi olmasını temenni ediyoruz" dedi. Şırnak'ta 92 Newrozu'nda yaşananları anımsatan Deniz, "21 Mart 1992'de Newroz'unda  güvenlik güçleri ağır silahlarla halka saldırdı. Resmi rakamlara göre 54 yurttaşımız Şırnak'ta katledildi. 92 Newroz'unda yapılan bu katliamda sorumluluğu bulunanlar tarihin her döneminde lanetle anılacaktır" diye konuştu. 

19 Mart'ta Sanayi Sitesi kavşağı yanında bulunan Newroz alanında Newroz'u kutlayacaklarını belirten Deniz, Botan halkını davet etti.

HDP'li Hasan Özgüneş ise, büyük bir coşku ve heyecanla Newroz'u kutlayacaklarını kaydederek, herkes katılım çağrısında bulundu.

Açıklama, Newroz ateşinin yakılmasının ardından çekilen halaylar ve atılan "Newroz pîroz be" sloganıyla son buldu. 

Şırnak Silopi de Newroz Tertip Komitesi tarafından, Newroz Alanı'nda yapılan açıklamaya, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (Mebya-DER), HDP Silopi ilçe örgütü, Silopi Belediyesi Eşbaşkanları Adalet Fidan, Süleyman Şavluk'un yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Newroz Alanı'nda bir araya gelen kitle ateş yakarak etrafında halay çekti. Silopi Newroz Tertip Komitesi adına kısa bir açıklama yapan HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Yakup Tanış, bütün Silopili yurttaşları 20 Mart'ta kutlayacakları Newroz'a davet etti.

VAN
Van'ın Erciş ilçesinde yarın saat 10.00'da Sebze Hali'nin yanında kutlanacak Newroz öncesi hazırlıklar sürüyor. HDP Erciş İlçe Örgütü, Van Milletvekili Murat Sarısaç, yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı'nın yanı sıra çok sayıda partili, Erciş çarşı merkezinden HDP ilçe binasına yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte, yurttaşlar Newroz'a davet edildi.

Erbaneler eşliğinde düzenlenen yürüyüşte, sık sık "Bijî Newroz" ve "Newroz pîroz be" sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından parti binası önünde toplanan kitle, erbaneler eşliğinde söylenen ezgilerle halaya durdu. Ardından kitle, Newroz'un kutlanacağı alana geçti.

AYDIN
HDP Aydın Kadın Meclisi ilk Newroz ateşini Efeler ilçesi Çakırlarçayı Mahallesi'ndeki kadınlarla yaktı.

Kadınlar yaktıkları Newroz ateşinin etrafında halaylar çekerek, merkezi Newroz kutlamasına çağrı yaptı.