18 Mayıs 2024 Cumartesi

Newroz ateşleri yakıldı

Bursa, Urfa, Şırnak, Mardin ve Diyarbakır'da Newroz ateşleri yakıldı. Halaya duran çok  sayıda kişi, Newroz halayına durdu. 

Türkiye ve Kürdistan kentlerinde bir araya gelen halk, basın açıklaması yaptı Newroz ateşi yaktı. "Biji Newroz piroz be" sloganını haykıran çok sayıda kişi newroz ateşi etrafında halaya durdu. 

BURSA
"Şimdi kazanma zamanı" yazılı pankartla Arabayatağı'nda açıklama yapan Bursa Newroz Komitesi, 20 Mart Pazar günü aynı noktada Newroz'u kutlayacaklarını duyurdu. 

Basın metnini okuyan Eray Kılıç, adalet, eşitlik ve özgürlük olmadan hiçbir yere, ülkeye ve Kürdistan'a barışın gelmeyeceğini söyledi. 2022 yılı Newroz ateşinin barışa, demokrasiye, özgürlüğe, gidecek yolu aydınlatacak güçlü bir ateş olacağını belirten Kılıç, "Şimdiden meydanları doldurmaya ve Newroz ateşini en gür şekilde yakmaya hazırlayalım" dedi. 

Kılıç, şöyle devam etti: "Kürt halkının özgürlük ve onur mücadelesinin sembolü olan bu tarihi 2022 yılında önemli bin dönemeç haline getirelim. Türkiye'de demokrasi içinde bu büyük bir imkan sunacaktır. Bu taleplerimiz doğrultusunda 20 Mart Pazar günü saat 13.00'da bu meydana Arabayatağı Pazar alanına tüm halkımızı Newroz ateşini beraber yakmaya davet ediyoruz. Şimdiden kutlu olsun. Newroz piroz be."

URFA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, Urfa Kalesi eteklerinde bulunan Eyyübiye ilçesinde Newroz kutlaması yaptı. "Dem dema serkeftinê ye" (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla yapılan kutlamada, Newroz ateşi yakıldı. HDP Eyyübiye İlçe Örgütü önünde yapılan kutlamaya HDP Urfa Milletvekilleri Ayşe Sürücü, Ömer Öcalan, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Newroz ateşinin yakılması ile başlayan kutlamada, sık sık "Bijî Newroz", "Newroz pîroz be" sloganları atıldı. Newroz ateşi üzerinden atlayan yurttaşlar, "Dem dema serkeftinê ye" sloganları attı. Ateşin etrafında çalınan erbaneler eşliğinde halay çeken kitle, coşkusunu zılgıtlarla dile getirdi. Kadınların renkli kıyafetler ile katıldığı kutlamanın ardından, 20 Mart'ta kutlanacak kitlesel Newroz'a çağrı bildirileri dağıtıldı.

Kentte, HDP Milletvekili Ömer Öcalan'ın katılımıyla 19 Mart'ta Suruç ilçesinde ilk kitlesel Newroz kutlaması yapılacak. 20 Mart'ta ise HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'ın katılımıyla Urfa merkezde ve 21 Mart'ta yine Ömer Öcalan'ın katılımı ile Viranşehir ilçesinde kitlesel kutlamalar yapılacak.

ŞIRNAK
Bu yıl Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK),  Tevgere Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde "Dem dema serfefktinê ye" (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla gerçekleştirilecek 2022 Newrozu'nun startı, Federe Kürdistan Bölgesi'nin sınır hattında bulunan Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde verildi. 

Beytüşşebap'ta Kato Dağı'nın eteklerinde gerçekleştirilen coşkulu kutlamanın ardından DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Sözcüsü Ebru Günay, milletvekilleri Dersim Dağ, Nuran İmir, Sait Dede, Hasan Özgüneş, Hüseyin Kaçmaz'ın da aralarında bulunduğu partililer, Türkiye'nin 23 Nisan 2021'de sınır ötesi operasyon başlattığı Zap bölgesinde bulunan vadide Newroz ateşi yaktı.

Partililer, Zap Vadisi'nde yaktıkları Newroz ateşinin etrafında söyledikleri şarkılarla uzun süre halay çekti.


DİYARBAKIR
Hakların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Yenişehir İlçe Örgütü, "Şimdi kazanma zamanı" şiarı 21 Mart'ta Diyarbakır'da kutlanacak olan Newroz kapsamında ilçeye bağlı Kesikağaç, Güvercinlik ve Güzelköy'de halk buluşması gerçekleştirdi. Buluşmaya HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı ve HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan'ın yanı sıra birçok partili de katıldı.

Partililer tarafından anons aracıyla köy meydanında gezilerek ve bildiriler dağıtılarak, yurttaşlara Diyarbakır Newroz Alanı'nda kutlanacak Newroz Bayramı için çağrı yapıldı.

Ziyaret edilen köylerde Newroz ateşi yakılırken, yurttaşlar ateş üzerinden atlayarak Newroz'u kutladı. Kutlamaya yoğun ilgi gösteren yurttaşlar davul ve zurna eşliğinde halay çekti, alkışlarla "Bijî Newroz" sloganları attı.

Etkinlikler yine zılgıt ve halaylarla sona erdi.

Öte yandan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve HDP il ve ilçe örgütleri de Bağlar ilçesinde bulunan başta Emek ve Sakarya caddeleri olmak üzere birçok yerde broşür dağıtımı yaptı. Broşür dağıtımına HDP Diyarbakır Milletvekilli Remziye Tosun da katıldı.

Bildiri dağıtımı yapan partililer, halk tarafından ilgi ile karşılanırken, Newroz'a davet edilenler, katılım sağlayacaklarını ifade etti.

MARDİN
Mardin'in Derik ilçesinde gerçekleştirilecek Newroz kutlamaları için Tertip Komitesi ile HDP ve DBP ilçe örgütleri çalışmalarını sürdürüyor. Bugün çok sayıda köye giden heyetler, 19-20 ve 21 Mart tarihlerinde kentin farklı ilçelerinde düzenlenecek Newroz kutlamalarına çağrıda bulundu. Kutlamalara çağrı yapmak için gidilen köylerde Newroz ateşleri yakıldı.

Yakılan Newroz ateşlerinin etrafından halaylar çeken çok sayıda kişi, "Bijî Newroz" sloganı eşliğinde Newrozu kutladı.