28 Mart 2024 Perşembe

New York'ta siyahiler ve Latin kökenlilerde ölüm oranı daha yüksek

ABD'de koronavirüs salgınında ölümlerin en yoğun yaşandığı New York'ta açıklanan veriler, sınıfsal eşitsizliği gözler önüne serdi. Yaşamını yitirenlerin çoğunluğunu yoksul mahallelerdeki siyahi ve Latin'ler oluşturuyor.

Amerikanın Sesi (VOA) Türkçe'deki habere göre eyalet genelinde virüs yüzünden hayatını kaybedenler arasında siyah ve Latin kökenlilerin oranı daha fazla.

New York eyaleti valiliği ve New York Belediyesi'nin açıkladığı verilere göre, Latin kökenliler New York şehrinin toplam nüfusunun yüzde 29'unu, virüs yüzünden hayatını kaybedenlerinse yüzde 34'ünü oluşturuyor. Nüfusun yüzde 22'sini oluşturan Afro-Amerikan kökenliler, yani siyahlarsa virüs yüzünden ölenlerin yüzde 28'ini oluşturuyor.

New York nüfusunun yüzde 32'sini oluşturan beyazlar da virüs yüzünden meydana gelen can kayıplarının yüzde 27'sini oluşturuyor. Virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin yalnızca yüzde 7'si Asya kökenli. Asya kökenliler New York nüfusunun yüzde 14'ünü oluşturuyor.

ÖLÜM ORANI SINIFSAL ÇELİŞKİYİ GÖSTERİYOR
New York Belediye Başkanı Bill de Blasio verilere ilişkin yaptığı açıklamada, oranlar arasındaki farkın ekonomik eşitsizlikleri ve sağlık hizmetlerine herkesin eşit oranda erişime sahip olmadığı gerçeğini yansıttığını belirtti.

Açıklanan verilerde, koronavirüs salgının ilk ayında en fazla sayıda teyitli vakanın kaydedildiği mahallelerin çoğunun gelir düzeyinin en düşük olduğu mahalleler olduğu da görüldü.

New York'ta virüs yüzünden en fazla can kaybının yaşandığı bölgeler sırasıyla Queens, Kings, Bronx ve Manhattan.

Veriler, New York eyaletinin geri kalan bölgelerinde de benzerlik gösteriyor. Eyaletin New York şehri dışında kalan bölgelerindeki nüfusun yüzde 9'unu oluşturan siyahlar virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin yüzde 18'ini oluşturuyor. Nüfusun yüzde 75'ini oluşturan beyazlarsa can kayıplarının yüzde 65'ini oluşturuyor.

Yerel yönetimin verilerine göre, New York eyaletinde koronavirüs yüzünden hayatını kaybedenlerin yüzde 61'i erkek, yüzde 38'i de kadın. Can kaybı sayısının en fazla olduğu yaş aralığı ise 70-79. Bu yaş aralığında virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 1,446.