26 Nisan 2024 Cuma

Nevin Yıldırım'a verilen ceza İzmir'de protesto edildi

Kadınlar Birlikte Güçlü, Yargıtay tarafından Nevin Yıldırım'a verilen müebbet hapis cezasını onamasınI protesto etti.
Kadınlar Birlikte Güçlü, Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin, Nevin Yıldırım'a verdiği müebbet hapis cezasını onamasını Konak Vapur İskelesi'nin önünde protesto etti. Kadınlar burada "Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz", "Öz savunma güçtür yargılanamaz", "Kimsenin namusu olmayacağız" ve "Susma haykır, özsavunma haktır" sloganları attı.
 
Kadınlar adına açıklamayı Deniz Uslu yaptı. Uslu, Nevin'in isyanını duymayan köy halkının yaşananları bilmesine rağmen seyirci kaldığını kaydetti. Uslu, "Tek bir savcı, tek bir hakim bile sormadı. Bütün köy doğrudan görmediği halde dedikoduya dayanarak öğretilmiş gibi nasıl Nevin'in Nurettin'le ilişkisi olduğu konusunda ifade verdi. Tanığa hacet yoktu Nevin suçluydu. Sussaydı, itaat etseydi, idare etseydi birlikte gitmeyi kabul etseydi, öldürülen o olsaydı, yani erkekler onu öldürseydi katilleri namus der takım elbise giyer çıkarlardı nasıl olsa" dedi.
 
Nevin'in 6 yıl 9 ay ve 26 gün cezaevinde olduğunu ifade eden Uslu,  Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi'nin Nevin'e iyi hal indirimi uygulamadığını belirtti. Uslu, "Türk Ceza Kanunu'nda yer alan meşru müdafaa hakkının uygulanması gerekirken erkek faillere kolaylıkla ve bol keseden uygulanan indirimler Nevin'den esirgendi. Yargının bu peşin hükmünün yargı başlamadan cezayı kesmesinin nedenini biliyoruz. Erkek katilleri kollarken, gerekçeli kararında ‘aşk cinayeti' diye övgüler düzüp uygularken başka hiçbir seçeneği olmadığı için hayatına sahip çıkan kadınlara sırt dönen bu çifte standardın nedeni cinsiyetçilik, kadın düşmanlığı ve erkek dayanışması" dedi.
 
'SAVAŞMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
 
Yargıtay'ın kararında haksız tahrik indirimi uygulanması gerektiğine ilişkin üye Meryem Üstün'ün muhalefet şerhi düştüğünü ifade eden Uslu, Nevin'in duyulmayan sesi olacaklarını ve hukuki sürecin peşini bırakmayacaklarının altını çizdi. Uslu, "Bu hayatta başka hiçbir seçeneğin kalmamasını biz kadınlar çok iyi biliyoruz. Bizi hapsetmek üzere kurulmuş bu karanlık düzene karşı asla haklarımız ve hayatlarımız için savaşmaktan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.
 
Uslu, mahkemenin aldığı kararı kadın düşmanı olarak niteledikten sonra Namme'ye verilen 10 yıl hapis cezasına ilişkin avukatlarının hazırladığı metni okudu.