6 Mayıs 2024 Pazartesi

Nelteks işçileri: Sendikalı çalışmak istiyoruz

Gebze'de kurulu Nelteks fabrikasında çalışan işçiler sendikalı olmak istediklerini ve işverenin kendilerini fabrikayı kapatmakla tehdit ettiğini belirtti.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Nelteks fabrikasında işçiler, patronun sendika düşmanı tutumuna karşı fabrika önünde yapacakları eyleme çağrı yaptı.

'PATRONLARIN BİLİNDİK DÜŞMANCA TAKTİĞİ'
Tez Koop-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Sancak Yıldız, "Ekonomik krizin her geçen gün daha çok hissedildiği bir dönemde Nelteks işçileri sendikalı olma haklarını kullandılar. Bu süreci beraber yürüttük. Çok hızlı bir şekilde toplu sözleşme yetkisi için başvuruda bulunduk fakat Nelteks patronunun tavrı işçilere karşı düşmanca oldu. Fabrikayı kapatma kararı aldı. Bu durum, ülkemizde patronların bilindik bir sendikalaşma karşısındaki düşmanca taktiğidir" dedi.

NEŞE PLASTİK'DE SENDİKA ÖRGÜTLÜ, PEKİ BİZ NEDEN SENDİKALI ÇALIŞAMIYORUZ
Bir yıldır fabrikada çalışan işçi Meryem Zıvalı ise, "Bizler Nelteks işçileri olarak Neşe Plastik'e çalışıyoruz. Neşe Plastik'te Petrol İş Sendikası örgütlü. Peki biz neden sendikalı çalışamıyoruz? Bizde toplu sözleşmeli çalışmak istiyoruz. Nelteks işvereni sendika çalışmamız açığa çıktıktan sonra iş yerini kapatacağını söylüyor. Fabrika kapanmasın sendika hakkımız tanınsın" ifadelerini kullandı.

SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜ İÇİN TOPLU SÖZLEŞME İSTİYORUZ
İşçilerden Aslı Aydın, 7 aydır fabrikada çalıştığını aktarırken, "Sendikalı çalışmak düşmanlık değildir. Sorunlarımızın çözümü için sendikalı toplu sözleşmeli çalışmak istiyoruz. Neşe Plastik ve Nelteks Tekstil yönetimi fabrikayı kapatacağını söylüyor. Fabrika kapanmasın sendikalı üretim olsun istiyoruz" dedi.

İşçilerden Aysun Ateş, patronun sendikanın çoğunluğu elde etmesinin ardından fabrikayı kapatmak istediğini söyledi.

Zor şartlarda üretime devam ettiklerini belirten bir başka işçi ise, onur kırıcı tavırlara maruz kaldıklarını söylerken sendika taleplerini yineledi.

'EMEK DOSTLARINI DAYANIŞMAYA BEKLERİZ'
Deriteks Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Veysel Arslan, "Gebze'de bulunan Nelteks işçileri sendikalaştılar, toplu sözleşme istediler. Her patronun yaptığı gibi Nelteks patronu da sendikal haklara karşı bir saldırı gerçekleştirdi. Tüm çalışanların, sendikalı ve toplu sözleşme hakkı hem Anayasal hem de demokratik haklarıdır. Nelteks işçilerinin yarın yani Çarşamba günü yapacakları basın açıklamasına tüm emek dostlarını davet ediyoruz" diye kaydetti.

Çektikleri videolarla fabrikanın sendika düşmanı tutumunu aktaran işçiler, "Sendikal haklarımız için Gebze Kocaeli adresindeki fabrikamız önünde yapacağımız basın açıklamamıza tüm emekten yana kurumları ve emek dostlarını dayanışmaya bekleriz" dediler.