18 Mayıs 2024 Cumartesi

Nefret politikaları İzmir'de protesto edildi

İzmir'de yaşanan nefret saldırılarına ilişkin Genç LGBTİ+'nın çağrısıyla Alsancak'ta bir araya gelen insan hakları örgütleri, son dönemde giderek artan translara yönelik gerçekleşen nefret saldırılarının toplumsal ve politik olduğunu vurguladı. 

Genç LGBTİ+'nın çağrısıyla İzmir'de yaşanan nefret saldırılarına ve trans cinayetleri insan hakları savunucuları tarafından Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde protesto edildi. "Trans cinayetleri politiktir" dövizlerinin taşındığı açıklamaya HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür ve birçok siyasi parti katıldı. Basın metnini ise saldırıya maruz kalan Elif Soylu okudu.

Trans kadın Günay Özyıldız, trans kadın Berrak'ın katledildiğini ve 3 seks işçisi trans kadının ise hayati tehlike yaşayacak derecede ağır yaralandığı hatırlatan Soylu, giderek artan nefret şiddete öfkeli olduklarını vurguladı. Soylu, "LGBTİ+’lara yönelik hedef gösterme, nefret söylemleri ve spesifik olarak trans kadınlara yönelik kamusal ve medyatik saldırılardan güç alan faillerin etkin ve şeffaf soruşturma yürütülerek nefret saikiyle de işledikleri cinayetler için en üst sınırdan ceza almasını talep ediyoruz" dedi.

İki ay içerinde 2 trans kadının katledildiğini ve 6 seks işçisinin ise şiddete maruz kaldığını dile getiren Soylu, yaşanan saldırıların iktidarın LGBTİ+’lara yönelik açıkça hedef gösterme ve yarattığı kamplaşma siyasetinden beslendiğini gördüklerini belirtti.

Trans cinayetleri ve nefret suçlarının önlenebilir olduğuna işaret eden Soylu, devleti uluslararası sözleşme ve anayasal yükümlülüklerinden doğan her türlü ayrımcılık, nefret suçunu önlemek ve cezalandırmak için görevini yapmaya;  artan şiddet ikliminde, tüm kamuoyunu açık ve örtük şekilde translara yönelik gerçekleştirilen her türlü nefret saldırısına karşı ses çıkarmaya ve dayanışmaya çağırdıklarını ifade etti.

Açıklama "Trans cinayetleri politiktir" ve "Susma haykır translar vardır" sloganıyla son buldu.