19 Mayıs 2024 Pazar

Nazizm'den kurtuluş günü unutulmadı: Hatırlamak savaşmaktır

Hitler faşizminin Kızıl Ordu tarafından yenilmesinin yıldönümünde Avrupa'nın birçok ülkesinde kutlamalar yapıldı. Hitler faşizminin Kızıl Ordu tarafından yenilmesinin yıldönümünde Rusya, Fransa, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Belçika, Ukrayna ve bir çok ülkede kutlama yapıldı.
 
Fransa'nın başkenti Paris'te Devlet Başkanı Macron'un katılımıyla resmi tören düzenlendi. 
 
Avusturya'nın başkenti Viyana'da ise iki kutlama oldu. Devlet töreninin yanı sıra "Faşizme ve Saray'a karşı" yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sonrası antifaşistler geleneksel "Mutluluğun kutlanması" etkinliğinde buluştu. 
 
 
8 Mayıs'ın resmi tatil olmadığı Almanya'da devlet töreni yapılmazken, Nazi rejimi kurbanları ile Antifaşistlerin Birliği (VVN-BdA) ve Sol Parti öncülüğünde Gotha, Thüringen ve Brandenburg’da Kızıl Ordu askerleri anısına yapılan anıtlara çelek bırakılarak anmalar düzenlendi.
 
Sol Parti Parlamento Grup Sözcüsü Jan Korte, nasyonalsosyalizme karşı Soyvet’lerin ödedikleri bedel ve kazanımlarının adil değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 
 
Rusya'da Zafer Günü resmi devlet töreni ile kutlandı. Tören, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuşmasıyla başladı. İkinci Emperyalist Paylaşım Savaşı'nın tekrarına karşı uyarı yapan Putin, "Rusya, küresel güvenliğin sağlanması için tüm sorulara ve diyaloğa açıktır. Yapıcı, eşit ortaklık için hazır" iddiasında bulundu. Törene İsrail Başbaşkanı Binyamin Netanyahu ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de katıldı.
 
13 bin askerin katıldığı geçit töreninde, Rus ordusunun yeni askeri araçları ve siha'ları ilk kez sergilendi. Putin, halkların faşizme karşı mücadele ve zaferinin kutlamasını, "gövde gösterisi"ne dönüştürdü.