20 Nisan 2024 Cumartesi

'Nazisiz Basel' davaları sürüyor

İki yıl önce gerçekleştirilen "Nazisiz Basel" eylemlerine katılan antifaşistlerin yargılanmaları devam ediyor.

İsviçre'nin Basel kentinde düzenlenen "Nazisiz Basel (Basel Nazi Frei)" eylemlerine katılanlara açılan davaların duruşmaları sürüyor.

Eylül ayından bu yana süren davalarda bugüne kadar bir çok antifaşist yargılandı.

Dün sabah saat 07.30 başlayan duruşma öncesi çok sayıda antifaşist mahkeme önünde bir araya geldi ve "Nazisiz Basel", "Faşizme karşı herkes bir arada" sloganları attı. Buluşmaya Young Struggle ve İGİF'de katıldı.

Görülen duruşmada Revolutionarer Aufbau'dan (Devrimci İnşa) 1 kişi yargılandı. Mahkeme 11 ay hapis cezası ve 3 yıl denetimli serbestlik karar verdi. Karara göre; 3 yıl içerisinde herhangi bir yasa ihlalinde 11 ay hapis cezasının uygulanması anlamına geliyor.

Antifaşistler mahkeme kararını protesto etmek için akşam saat 20.00'da Claraplatz'ta bir araya geldi. İGİF ve Young Struggle'ın da katıldığı eylemde antifaşistler Schifflande'ye doğru yürüyüşe başladı. Yürüyüşün başlamasıyla birlikte polisin ablukası arttı. Eylemde "Polissiz Basel, çoktan beri Nazisiz Basel olurdu", "Faşizme karşı omuz omuza", "Jin, Jiyan Azadi", "Nazisiz Basel", "Her birlikte erkek egemenliğe ve faşizme karşı", "Biji Berxwedana Rojava" sloganları atıldı.

NE OLMUŞTU?
24 Kasım 2018 tarihinde İsviçre Ulusal Parti - Basel (PNOS Basel) tarafından eylem düzenlemek istedi. Irkçı eyleme karşı antifaşistler karşı eylem düzenledi. Eylemde ırkçıları koruyan polis, antifaşistlere saldırmıştı. Antifaşistler sokaklara barikatlar kurarak saldırıya yanıt vermişti. Daha sonra aralarında İGİF üyesinin de bulunduğu bir çok antifaşist gözaltına alınmıştı.