28 Mart 2024 Perşembe

Nauert: Efrinlilerin dönüşüne izin verilmiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, evlerini terk etmek zorunda kalan Efrinlilerin dönüşüne izin verilmediğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye'nin işgalinin ardından Efrin'den 140 bin kişinin ayrıldığını ve bu kişilerin evlerine dönmelerine izin verilmediğini belirtti.
 
Başkent Washington'da düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nauert, bir gazetecinin Afrin ile ilgili sorusu üzerine şunları söyledi: "Efrin'deki durumu çok yakından izliyoruz. Efrin'den 140 bin kişi ayrıldı. Şu aşamada en azından şunu söyleyebiliriz ki bu kişilerin evlerine ya da yaşadıkları yerlere geri dönmelerine de izin verilmiyor. Biz daha önce de Afrin'deki insani kriz konusundaki kaygılarımızı da dile getirdik ve bu kaygılarımız sürüyor. Bölgede bulunan aralarında Türkiye, Rusya ve Suriye'nin bulunduğu tüm taraflara bölgeye uluslararası yardım kuruluşlarının girmesine ve insanların evlerine geri dönmelerine izin verilmesi çağrısında bulunuyoruz. İnsanlar evlerine döndüklerinde de güven içerisinde olmalılar; eve dönmeye de gönüllü olmalılar."
 
Nauert, Türkiye'de basın özgürlüğü konusunda sıkıntılar yaşandığını da belirterek, "Türkiye dünyadaki diğer ülkelerden daha çok gazeteciyi hapse atmış bir ülke ve bundan ciddi anlamda kaygı duyuyoruz. Bu konuyu burada yoğun biçimde tartışıyoruz ve Türkiye'de basın özgürlüğünün geliştirilmesini destekliyoruz. Bu konuyu birçok kez Türk hükümetine de ilettik, iletiyoruz. Bu konuyu ön planda tutmaya devam ediyoruz" dedi.
 
Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze sistemi alması konusunda kaygıları olduğunu da söyleyen Nauert, "Türkiye bir NATO ülkesi, dolayısı ile NATO'daki ortaklarınızla uyumlu silahlar satın almanız beklenir. Biz bu sistemlerin NATO sistemi ile uygunluğunu görmüyoruz" diye konuştu.