19 Nisan 2024 Cuma

Müslim: Siyasi ve kültürel haklar müzakere edilemez

Şam rejimi ile 26 Temmuz'da gerçekleştirilen ilk görüşmeye ilişkin konuşan TEV-DEM Dış İlişkiler Komitesi Sorumlusu Salih Müslim, siyasi ve kültürel hakların müzakere edilemeyeceğini belirtti.
TEV-DEM Dış İlişkiler Komitesi Sorumlusu Salih Müslim, Suriye rejimi ile görüşmeler konusunda AFP'ye konuştu. Müslim, siyasi ve kültürel hakların müzakere edilemeyeceğini belirtti.
 
Şam rejimi ile ilk resmi görüşmenin 26 Temmuz'da gerçekleşti. Görüşmeye ilişkin AFP'ye konuşan Salih Müslim, "İster kurumlar, isterse de demokrasi alanında olsun, özerklik konusunda inşa ettiğimi her şeyi korumaya çalışıyoruz" dedi.
 
Suriye'yi kuşatan anlayışın henüz bu yönlü bir yönetime hazır olmadığına dikkat çeken Müslüm, bu nedenle "aşamalı" olarak ilerleme gereğinin altını çizdi.
 
Suriye'de 2011'deki iç savaşa kadar, sadece iktidardaki çok merkeziyetçi Baas partisine izin vardı. Başar El Esad da babası Hafız Esad'dan iktidarı devraldı.
 
Ancak "Suriye artık eskisi gibi olmayacak" diyen Müslim, "Demokratik ve ademi-merkeziyetçi bir sistemin kabul edilmesi gerekir" diye ekledi.
 
Önceleri rejim tarafından dikkate bile alınmadıklarını hatırlatan Müslim, "Ama, irademiz, örgütlülüğümüz ve özgücümüz sayesinde dengeler değişti" şeklinde konuştu.
 
Müslim'e göre rejim ile müzakereler Kürt bölgelerinde "basit bir iktidar değişimi" ile sonuçlanmayacak.
 
Müslim şöyle devam etti: "Biz herkesin özgürce, kendi rengi ile yaşaması ve kendisini ifade etmesini istiyoruz. Özerk yönetimin kültürel ve siyasi hakları müzakere etmesine ihtiyacı yok."
 
Müslim, bunun tüm Suriye için model oluşturduğunu kaydetti.
 
AFP'ye göre bazı analistler, rejimin özerk sisteme son verilmesi karşılığında sadece basit kültürel hakları tanımayı öngördüğünü söylüyor.
 
Ancak, Temmuz sonunda rejim ile ilk resmi görüşmelere katılan İlham Ahmed, öz yönetimin IŞİD'e karşı savaşta kazanımlardan biri olduğunun altını çizdi. Ahmed, Şam rejiminin Kürt güçlerinin tasfiyesini istediği yönündeki iddiaları da yalanlayarak, böyle bir tartışma yürütülmediğini vurguladı.
 
Washington'daki analist Mutlu Çivrioğlu, Kürtlerin yıllardır kendi işlerini kendileri yürüttüğünü belirterek, "Geriye dönüşü kabul etmeyecekler, bu onlar için kırmızı çizgidir" dedi. Çivrioğlu'na göre Kürtler ve rejim ister barışçıl yollarla, isterse de savaşarak, bir çözüm bulacağını belirtti.
 
İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House'tan Haid Haid'e göre her iki tarafın pozisyonları arasındaki büyük fark nedeniyle müzakerelerin çok uzun sürebileceğini ifade etti.