20 Mayıs 2024 Pazartesi

Müsilaj krizi dünya gündeminde

İktidarın görmezden geldiği Marmara Denizi'ndeki müsilaj krizi dünya gündeminde yerini koruyor. Change.org'ta başlatılan imza kampanyası kısa sürede 95 bin kişiye ulaştı. 

İktidarın "sıradan bir doğa olayı" olarak anlatarak müsilaj krizinin üzerini örtmeye çalışmasına rağmen Marmara Denizi için change.org'ta başlatılan imza kampanyası 95 kişiye ulaştı. 

Balıkçıların deniz salyası olarak adlandırdığı müsilaj iklim değişikliğinin nedenlerinden biri. Üstelik bilim insanları dikkate alınması gereken önemli bir ekolojik gösterge olarak müsilaj konusunda uyarıda bulunuyor. Ancak rant ve sermaye odaklı politikaları nedeniyle doğayı peşkeş çeken iktidar, müsilaj krizinin üzerini de örtmeye çalışıyor. 

200 ülkede yaklaşık 400 milyon insanın kullandığı sosyal değişim platformu change.org'da Marmara Denizi için kampanya başlatıldı. "Marmara Denizi Ölmesin. Deniz Salyasına Karşı Kurumları Göreve Davet Ediyoruz" başlıklı kampanyada, çevre alanında en fazla imza alan başlık oldu. 

İlk hedefi olan 150 bin imzacıya kısa sürede ulaşacağı tahmin edilen kampanyada, imza atanlar şu uyarıda bulundu: "Çevresinde 25 milyon nüfusun yaşadığı Marmara Denizi'ne belediyeler ve fabrikalar tarafından atıklar boşaltılıyor. Kurumlar tarafından acil eylem planı oluşturulmalı ve denetleme ekibi kurulmalı. Marmara Denizi'ne atıklarını bırakan fabrika ve belediyelerin takibi yapılıp, filtrasyon sistemlerinin yaptırımı sağlanmalı ve bunun hakkıyla denetimini yapılmalı. Fabrikaların aldığı çoğu su temizliği numune raporları, gerçeği yansıtmıyor. Bunların da takibi ve gerekli cezai işlemleri başlatılmalı."