18 Mayıs 2024 Cumartesi

Murat Çepni: 3. Havalimanı suçun ve cinayetin abidesidir

Bütçe görüşmeleri sırasında Meclis'te konuşan HDP milletvekili Murat Çepni, hükümetin tüm yatırımlarının büyük yıkımlara yol açtığını belirtti, "3. Havalimanı suçun ve cinayetin abidesidir" dedi.
HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, Meclis’te devam eden bütçe görüşmelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi üzerine değerlendirmelerde bulundu. 
 
3. havalimanı inşaatında yaşananlara dikkat çeken Çepni, "İktidar tarafından 3. havalimanı inşaatı devletin tarihi eseri, abidesi olarak sunuldu ama aynı inşaat aynı havalimanı işçi ölümleriyle, işçi cinayetleriyle ve büyük doğa tahribatıyla anılıyor. Yaptığımız bütün tartışmaların özü esası budur" dedi.
 
"3. havalimanı suçun ve cinayetin abidesidir" diyen Çepni, şunları söyledi: "Yüzbinlerce ağacın tahrip edildiği, onlarca işçinin katledildiği, rögarlardan işçi cesetlerinin çıktığı bir inşaat iktidar tarafından büyük bir vizyon. Ama halklarımız açısından büyük bir suçun ve cinayetin abidesi olarak anılıyor. Bu tartışmayı bu hattan yürütmek durumundayız. İnşaat İşçileri, Dev Yapı-İş ve İnşaat İş Sendikasının işçileri, üyeleri ve yöneticileri şu an hala tutuklu. Onların serbest bırakılmalarını buradan bir kez daha istiyoruz."
 
'KARADENİZ TÜMDEN BİTİRİLMİŞ DURUMDA'
 
HDP Milletvekili Çepni, hükümetin Karadeniz'de yaptığı tüm yatırımların büyük yıkımlara yol açtığını belirtti ve ekledi: "Şimdi geldiğimiz aşama şöyle; memleket enerji yatırımı çöplüğüne dönmüş durumda. Karadeniz tümden bitirilmiş durumda. Yeşil Yol, Cerattepe, Karadeniz Sahil Yolu projeleri ortada. Fakat bunlar defalarca anlatılmasına rağmen hükümet adına buraya gelenler büyük bir özgüven ve ego ile gülerek olaya bakabiliyor. Örneğin biz baktığımız zaman Karadeniz’e, bu yıkımları engellemezsek, Karadeniz diye bir şey kalmayacağını görürken; hükümet paradan başka bir şey görmüyor. Bu büyük bir cinayettir. Para kıble haline gelmişse eğer burada yapacağımız tartışma teknik tartışma olmaktan çıkar."
 
Hükümetin kar hırsıyla politika yürüttüğüne dikkat çeken Çepni, "Karadeniz’de kitle turizmi diye bir şey var tarif edilmiş. Bunun ülkeye kazandıracağı düşünülüyor. Oysa kaybettiriyor. Tarım alanları yok oluyor. Hayvancılık bitiyor. Cennet diye tarif ettiğimiz Karadeniz Ormanları tahrip ediliyor, çöplüğe dönmüş durumda. Su açısından nadir alanlardan bir tanesi Karadeniz, bunun tahribatla yok olması söz konusu. Fakat hükümet kar hırsıyla, derdiyle politika yürütüyor" dedi.
 
İstanbul'un ardından İzmir'in inşaat çöplüğüne dönüştürüldüğünü belirten Çepni, tüm bu yıkım politikalarının sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu belirtti.
 
Çepni, "AKP’nin yerli ve milli edebiyatını ne kadar sık dile getirdiğine bakın. Bir sözü bir kaygıyı ne kadar güçlü ifade edersiniz orada bir sorun vardır. AKP ne zaman “yerli ve milli” dediyse uluslararası sermaye ile ilişkisini o kadar geliştirdi. İşte temel sorun budur" diye konuştu.