24 Nisan 2024 Çarşamba

Munzur Gözeleri'nin talan edilmesine karşı birlik cemi tutuldu

Dersim halkı Munzur Gözeleri'nin talan edilmesine karşı Munzur Gözeleri'nde birlik ceminde buluştu. Burada açıklama yapan Munzur Özgür Aksın Meclisi, "1. Derece Doğal SİT Alanı ilan edilen Munzur Gözeleri'nde çeşitli yapı ünitelerinin inşa edilerek turizm ve ticarete açılması doğal SİT alanlarının korunmasını imkansız hale getirecektir" denildi.

Alevilerin kutsal yerlerinden biri olan Dersim'in Ovacık ilçe sınırları içinde bulunan Munzur Gözeleri'nde başlatılan peyzaj projesine yönelik tepkiler devam ediyor.

Dersim halkı Munzur Gözeleri'nin talan edilmesine karşı Munzur Gözeleri'nde birlik ceminde buluştu. Birlik cemine Dewres Cemal Ocağından Hıdır Rakip, Kureyşan Ocağından Bava Servan Zakir, Kureyşan Ocağından Turabi Genç, Bava Mansur Ocağından Yaşar Toprak, Hayri Şanlı, HDP Dersim Milletvkili Alican Önlü ve Munzur Özgür Aksın Meclisi bileşenleri katıldı. Dedelerin konuşmalarının ardından açıklama yapıldı. Daha sonra birlik cemi tutularak lokmalar dağıtıldı, semahlar tutuldu.

Munzur Özgür Aksın Meclisi, "Munzur Gözeleri'nde hayata geçirilmeye çalışılan peyzaj projesi inancımıza, kültürümüze ve hafızamıza müdahale ile eş değerdir" dedi.

Açıklamada, Munzur Gözeleri'ndeki peyzaj projesi ile koruma altındaki bir mekânın betonlaşmasının önünün açıldığını ve doğal bir inanç merkezinin özünden koparılarak mesire ve ticaret alanına çevrildiği belirtildi.

Açıklamanın devamında Munzur Gözeleri'nin Alevi-Kızılbaş inancının merkezi olduğunu belirten Munzur Özgür Aksın Meclisi, Dersim'in sermayenin yeni hedefi olduğunu belirterek, Dersimliler için kutsallığı olan inanç merkezlerine ve topraklarına büyük şirketlerin sokulmasının, bu alanların ihaleye verilmesinin kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Bilimsel raporların hiçe sayıldığı belirtilen açıklamada, yapılmaya çalışılan projenin yaşam alanlarına yönelik bir yıkım projesi olduğu vurgulandı.

Dersim halkının her türden yıkım projelerine karşı uzun yıllardır mücadele ettiği, çevre konusunda duyarlılık gösteren her kişi ve kurumun bu sürecin meşru bir parçası olduğu belirtilirken, Munzur Gözeleri'nin 2003 yılında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Derece Doğal SİT alanı olarak ilan edilmesinin yanı sıra Milli Park statüsündeki Munzur Vadisi'ne de kaynak teşkil eden akarsu yatağı ve uluslararası sözleşmeler ile de koruma altında olduğunun altı çizildi.

Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından toplamda 8 milyon TL bütçe ayrılan projenin, Rengi İnşaat San. Tic. Ltd. şirketine usulsüz şekilde yapıldığı ve projeye neden karşı oldukları maddeler halinde ifade edildi.