17 Mayıs 2024 Cuma

'Munzur Gözelerine yapılacak proje, Alevi kültürüne ve hafızasına müdahaledir'

Munzur Gözeleri'ndeki talan ve yıkım projesine tepki gösteren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya, "Munzur Gözelerine yapılacak proje, Alevi kültürüne ve hafızasına müdahaledir' dedi.

Munzur Gözeleri 2001 yılında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmesinin yanı sıra Milli Park statüsünde ki Munzur Vadisine de kaynak teşkil eden akarsu yatağını oluşturuyor.

Alevi–Kızılbaş inancı için kutsal bir mekan olan Munzur Gözelerinde hayata geçirilmeye çalışılan Peyzaj Projesi, Alevi inancına, kültürüne ve hafızasına müdahale anlamına geliyor. Munzur Gözelerinde ki Peyzaj projesi ile koruma altında ki bir mekânın betonlaşmanın önü açıldığı gibi doğal bir inanç merkezi özünden koparılarak mesire ve ticaret alanına çevrilmek isteniyor. Dersimliler için kutsallığı olan inanç merkezlerine ve topraklarına büyük şirketlerin sokulması bu alanların ihaleye verilmesine tepki gösteren Dersimliler, bilimsel raporların hiçe sayılarak, yapılmaya çalışılan bu projenin yaşam alanlarına yönelik bir yıkım projesi olduğunu söylüyor.

Munzur Gözelerine yapılmak istenen yıkım projesini ETHA'ya değerlendiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya, Munzur Gözelerinin Alevi yaşamının en önemli yerlerinden olduğunu belirtti. Gözelerin doğal haliyle kutsal olduğunu ifade eden Kaya, "Onun güzelleştirilmeye ihtiyacı yoktur. O zaten adaletiyle, barışıyla, eşitliğiyle güzeldir. Ayrıca insan güzelleştirmez, insan ancak doğanın bin yıllar süren döngüsünde kurduğu dengeyi ancak bozar, egemen zihniyetin parçası haline getirir, rant arar, bütün inançların kardeşliğini bozar" diye konuştu.

Halkın inanç mekanlarına dokunulmaması gerektiğinin altını çizen Kaya, "Varsa eksiklikler giderilmeli, en doğal haline getirilmelidir. Gözeler alanının dışında otopark, stand alanları, tuvalet ve yemek yerleri yapılmasına itirazımız yok. Ama gözeler alanına hiç bir şekilde dokunulmamalıdır. Kaldı ki 8 milyon TL'yi Ovacık ilçemizin en acil ihtiyacı olan arıtma tesisi projesine aktarılmasıyla Munzur Çayı büyük bir sorundan kurtulmuş olacak" diye kaydetti.