6 Mayıs 2024 Pazartesi

Mültecilerin Meriç Nehrine atılması emrini komutan verdi

Yunanistan'ın geri itme saldırısıyla karşılaşan göçmenler, Türkiye'ye iade edildikten sonra TSK askerleri tarafından Meriç nehrine atılarak ölüme terk edildi. Bir göçmenin ÖHD'ye yaptığı başvurunun ardından ortaya çıkan göçmen katliamının iki tanığı daha ortaya çıktı.

Yunanistan'ın geri itme saldırısıyla karşılaşan göçmenler, Türkiye'de TSK askerleri tarafından Meriç nehrine atılarak ölüme terk edildi. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'nin (ÖHD) yaptığı açıklamayla kamuoyunun gündemine gelen katliama ilişkin iki tanık daha ortaya çıktı.

Yaşananlara ilişkin Mezopotamya Ajansı'na konuşan tanıklar, Edirne'den Yunanistan'a geçtikten sonra yakalanıp, 23 Ağustos tarihinde 150 göçmenin Türkiye'ye iade edildiğini, bu grubun içinde yer alan 45 erkeğin askerlerce Meriç Nehri'ne atıldığını anlattı.

Tanıklardan ilki, Yunanistan tarafından iade edildikten sonra askerlerin elindeyken, bir jandarma komutanın nehre atılmaları yönünde emir verdiğini söyledi. Bu emir üzerine gruplar halinde nehre atılmaya başlandıklarını anlatan tanık, nehre atılmak istenirken kaçmaya çalışan 50 yaşlarındaki Afgan bir sığınmacının askerlerce silahla vurulduğunu söyledi, "O mülteci de Meriç nehrine atıldı" dedi. 

Bir diğer tanık da komutanın askerlere, "'Hepsini nehre atın, Yunanistan'a gitsinler. Eğer gitmek istemeyen olursa kafasına sıkın' diye emir verdi. Bazı askerler bu emri uygulamak istemedi" sözleriyle yaşananları anlattı.

Nehre atılan Suriyeli iki göçmenin hala kayıp olduğunu anlatan tanık, "Kaybolanlardan biri kız kardeşimin eşi 28 yaşındaki Muhammed İsmail'di. Diğeri de 37 yaşında ve 4 çocuk babası Muhammet El Ali adında bir Suriyeliydi" dedi. 

ÖHD GÜNDEME GETİRDİ
Türkiye'ye teslim edildikten sonra 45 göçmenin Meriç nehrine atılmasına ilişkin bilgi, nehre atılan ve kurtulan Suriyeli mültecilerden Sad El Delli'nin Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'ne başvurması ile gündeme gelmişti.

Delli, askerlere nehre atılmaları emrini veren komutanın "güle güle" diyerek arkalarından el sallarken o anları video kaydına aldığını da dile getirmişti.

Delli'nin Türkiye'ye iade edilmeleri sonrasında kadınlar ve erkekler olarak ayrıştırılıp, aralarında 10 yaş üstündeki çocukların da bulunduğu 45 kişilik grupla birlikte nehre atıldıklarına ilişkin anlatımları soru önergeleri ile Meclis gündemine de taşınmıştı.