19 Mayıs 2024 Pazar

'Mülteciler için gelen para nerede?'

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, AB'nin mülteciler için gönderdiği 1.1 milyar doların nerede olduğunu sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik, AB'nin Türkiye'deki mültecilere gönderilen paranın harcama raporuna ilişkin soru önergesi verdi.
 
Avrupa Birliği'nin (AB) mali durumunu denetlemekle yükümlü olan Avrupa Denetçiler Mahkemesi (European Court of Auditors), 13 Kasım 2018 tarihinde Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye mülteciler için gönderdiği fonlarla ilgili bir rapor yayımladı.
 
Raporlama sürecinde ilgili denetçilerin, Türkiye'de birçok bakanlık yetkilileriyle görüşmeler yapıldığı ancak özellikle Aile ve Sosyal Politika Bakanlığı'nın, denetçilerle bilgi paylaşmayı reddettikleri belirtildi.
 
BAKANLIK DENETÇİLERLE GÖRÜŞMEDİ
 
Raporda, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, denetlemenin konusu olan Sosyal Uyum Yardım Programı (ESSN) ve Şartlı Eğitim Yardımı Programı'nın (CCTE) da aralarında bulunduğu mali yardım projelerinden kimlerin yararlandığını gösteren veri tabanına erişmemize izin vermemiştir. Bunun sonucunda, kayıt aşamasından ödeme aşamasına dek bu programlardan kimin yararlandığını takip edememiş bulunmaktayız. Denetim usulleri kapsamında ve denetim hakları uyarınca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan her iki yardım programının bilgilerine erişim talebinde bulunduk. Bu talebimiz reddedildi ve sadece BM uygulayıcı ortaklarının elinde bulunan kimlik bilgilerinin saklı tutulduğu verilere ulaşabildik. Nihayetinde, bu iki proje çerçevesinde sığınmacılara yapılan yardım ödemeleri üzerinde bir denetleme yapamadık." denildi.
 
AB: MÜLTECİLERİN PARASI NEREYE HARCANDI?
 
Konu ile ilgili AB Sayıştayı üyesi Bettina Jakobsen, Türkiye'ye verilen sığınmacı yardımının 1.1 milyar Avro'sunun nereye harcandığının takip edilemediğine işaret ederek "Türk makamlarının, hangi sığınmacılara ve kurumlara yardım yapıldığı bilgisini Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nu gerekçe göstererek AB Sayıştayı ile paylaşmayı reddettiğini, paranın (Suriyeli) sığınmacılara gittiğini görüyoruz ancak bu paranın tamamının sığınmacılara gittiğini kesin olarak söyleyemiyoruz. Burada bir risk var" diye belirtti.
 
Konuya ilişkin HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi.
 
MÜLTECİLER İÇİN GELEN FONLAR NEREDE?
 
Çelik, hangi kurum ve kuruluşların ilgili fonları denetlemeye yetkili olduğunu ve Avrupa Denetçiler Mahkemesi (European Court of Auditors) kurumunun, AB tarafından Türkiye'de aktarılan fonları denetleme yetkisinin olup olmadığını sordu?
 
"Yetkisi varsa Bakanlığınız iddia edildiği gibi söz konusu bilgi paylaşımından neden kaçınmıştır?" diye soran Çelik, raporda iddia edildiği gibi 1.1 milyar doların kayıp olup olmadığını ve fonların hangi amaçla kullanıldı?" dedi.
 
Denetleme amacıyla örneklem olarak seçilen 458 milyon Avro tutarındaki 10 insani yardım projesini de değinen Çelik, projelerin neden zamanında tamamlanmadığını ve kim tarafından yürütüldüğünü sordu.