19 Mayıs 2024 Pazar

Mülkiyeliler Birliği: SBF dekanı ve yönetimi istifa etsin

Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde düzenlenen "Türkiye'nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye" başlıklı sempozyuma alınmayan öğrencilere ÖGB ve ülkücülerin saldırısını kınayan Mülkiyeliler Birliği Genel Başkan Dr. Dinçer Demirkent, "Fakültenin atanmış dekanının ve yönetiminin istifasını istiyoruz" dedi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde düzenlenen "Türkiye'nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye" başlıklı sempozyuma öğrencilerin alınmaması ve özel güvenliklerin öğrencilere copla saldırısı ve sonrasında gün boyu devam eden ülkücü provokasyon Mülkiyeliler Birliği tarafından protesto edildi.

Yüzün üzerinde öğrencinin, katıldığı basın açıklamasına CHP milletvekili Ali Şeker ile HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Mehmet Rüştü Tiryaki ve Ömer Faruk Gergerlioğlu da katıldı.

Basın açıklamasını Mülkiyeliler Birliği Genel Başkan Dr. Dinçer Demirkent okudu.

Mülkiye'nin 160 yıllık tarihinin, Mülkiye'nin yaşadığı tasfiyelerin, 73 yıllık mezun cemiyeti Mülkiyeliler Birliği'nin ve öğrencilerin Mülkiye tarihindeki yeri gibi birçok önemli konunun adı dahi anılmadan, Rektör Erkan İbiş'in himayelerinde yeniden yazılmak istendiğini belirten Demirkent, "Mülkiye'nin tasfiye edilme sürecinin faili olarak geçmiş bir Rektöre, önemli pozisyonlarda görev yapmakta olan mezunlarımız ile öğrencilerimizi buluşturmak istediğimizde bu isteğimizi geri çeviren fakülte yönetimi tarafından ardına kadar açılan kapılar, fakültemizin öğrencilerinin yüzüne kapanmıştır. Üstelik tüm bunlar yetmezmiş gibi öğrencilerimiz Ankara Üniversitesi'nin özel güvenlik görevlilerinin fiziki saldırısına uğramıştır" dedi. Öğrencilerini korumak için araya giren hocalara, bir süredir Cebeci Kampüsünde konuşlanmalarına ve fiziki saldırılarda bulunmalarına Ankara Üniversitesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından göz yumulan faşist çeteler tarafından tekmelerle saldırıldığını anlatan Demirkent, "Mülkiyeliler Birliği olarak bizler, Mülkiye değerlerine ve birikimine ve bu değerlerin başında gelen akademik özgürlüklere yönelmiş bu saldırıyı kınıyor; öğrencilerimize şiddet uygulayan güvenlik görevlileri ile hocalarımıza fiziksel saldırıda bulunan ülkücü gruplar hakkımda derhal soruşturma açılmasını talep ediyoruz. Fakültenin atanmış dekanının ve yönetiminin istifasını istiyoruz" diye konuştu.

Ardından öğrenciler adına açıklama yapıldı. "Sempozyuma girmek istediğimizde Özel Güvenlik Güçlerinin coplarıyla karşılandık" diyen öğrenciler, gün boyunca yaşananları anlattılar. İbiş'in fakülteden 36 akademisyenin ihracıyla yaratılan tahribatın baş sorumlusu olduğunu belirten öğrenciler, "Bütün eylemleriyle SBF değerlerini yok sayan İbiş'in SBF'de gerçekleşen bu sempozyumun onur kurulunda olmasını, yıkmaya çalıştığı kürsüde konuşmasını bu okulun öğrencileri olarak kabul etmiyoruz" dediler. Öğrenciler hocalarına ve öğrenci arkadaşlarına da çağrı yaparak, "KHK'lara ve öğrenci düşmanlığına karşı birleşmeye ve bu sempozyumu protesto etmeye çağırıyoruz" diye belirtildi.

Basın açıklamasının ardından söz alan CHP milletvekili Ali Şeker, "KHK'larla hocaları attılar, şimdi de öğrencileri toplantıya almıyorlar" dedi. Türkiye'yi yöneten fakültenin düşürüldüğü durumun üzücü olduğunu belirten Şeker, kimsenin buna hakkı olmadığını söyledi. Gerilimden beslenen iktidarın üniversitelerden elini çekmesini isteyen Şeker, KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin de bir an önce görevlerine dönmesini istedi.

Cebeci'ni mücadelenin merkezi olduğunu belirten HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Türkiye'nin özgür üniversiteye ihtiyacı olduğunu kaydetti. Birlikte mücadeleyle bunu sağlanabileceğine vurgu yapan Kerestecioğlu, "Bu zalimliğe karşı kazanan biz olacağız" diye konuştu.

HDP milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Haluk Gerger'in yıllar önce Mülkiye'yi "Bakan olanlarla arkadaşları cezaevinde olarak" olarak nitelediğini hatırlattı. Yunanistan'daki Albaylar Cuntası döneminde üniversiteye yönelik saldırı sonrasında yaşananları anlatan Tiryaki, o saldırıdan sonra Yunanistan'da üniversitelere silahlı güçlerin giremediğini belirterek üniversitede silahlı güç bulunmamasının gereğine işaret etti. Tiryaki, "Mülkiye direnecek ve biz de yanlarında olacağız" diyerek sözlerini tamamladı.

HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da konuşmasında üniversitelerin uzun süredir üniversite olmaktan çıkarılmaya çalışıldığına vurgu yaptı. Her yerde bu baskıların devam ettiğini söyleyen Gergerlioğlu, sempozyuma öğrencilerin alınmamasının inanılır gibi olmadığını kaydetti. Gergerlioğlu hep birlikte demokratik hukuk devletini oluşturacaklarını söyledi.

Basın toplantısında İHD adına konuşan Fatin Kanat, Türkiye'de anayasal düzeni ortadan kaldıran bir iktidarla karı karşıya olunduğuna dikkat çekti. ODTÜ'de 70 öğrenciye soruşturma açıldığı bilgisini veren Kanat, İHD olarak süreci takip ettiklerini ve Mülkiye öğrencilerinin de yanında olacaklarını ifade etti.

Ankara Barosu adına konuşan Dr. Kerem Altıparmak ise yaşananların olumlu yanından bahsetmek istediğini söyledi. "Mülkiye öğrencileri boyun eğmedi. Bu kadar baskı karşısında bile hakikati savunan öğrenciler var" diyen Altıparmak, bu nedenle öğrencilere teşekkür etti.

Basın toplantısında son konuşmayı Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi Başkanı ve SBF öğretim üyesi Doç. Dr. Meltem Kayıran yaptı. Gün boyunca saldırıların sürdüğünü vurgulayan Kayıran, yaralana öğrenci ve akademisyenlere geçmiş olsun dileklerini iletti. Öğrencilerin sempozyuma alınmamasına tepki gösteren Kayıran, saldırganlara soruşturma açılmasını istedi.