6 Mayıs 2024 Pazartesi

Mühürlü jeotermalde kaçak çalışma sırasında patlama

Aydın Efeler ilçesine bağlı Yılmazköy'de dava süreci sürdüğü için mühürlenen jeotermal santralinde gizli çalışma yapıldığı sırada patlama meydana geldi.  

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Yılmazköy'de Maren Jeotermal Şirketi'ne ait santralde sıcak su patlaması meydana geldi.

Köye 200 metre yakın alanda 160 derece sıcaklığında su fışkırdı. Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekipleri suyu durdurmaya çalışıyor. Ekiplerin suyun basıncı ve sıcaklığı nedeniyle müdahalede zorlandığı belirtildi.

Santralin, yargı süreci devam ettiği için mühürlendiği ancak gizli bir şekilde çalışma yapıldığı ortaya çıktı.

6 YILDIR DAVA SÜRÜYOR
Adın Çevre Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, suyun durulmadığını belirtti. Patlamanın yaşandığı yerin Jeotermal sahası olarak ilan edildiğini ve 6 yıldır davanın görüldüğünü ifade eden Vergili, şirketin davayı kaybetmesinin ardından mühürlenerek lisansının iptal edildiğini söyledi.Kuyuların kaçak bir şekilde devam ederek başka bir yere bağlanmaya çalışıldığına dikkat çeken Vergili, şirketin kaçak kuyuyu temizlenmeye çalışırken patlamanın yaşadığını ifade etti.

'DERHAL YAPTIRIM UYGULANSIN'
Vergili, "Şuan itfaiye gitmiş ve daha da durduramamışlar. Akışkan ağır metaller yollara evlere, zeytinliklere kadar ulaşmış. Koronadan dolayı insanlar can derdinde bunların derdi kaçak göçek ve yasa dışı jeotermal kuyularını açmak. Buradan herkese çağrı yapıyoruz. Sorumluların bunlarla ilgili işlem yapmaya davet ediyoruz. Yaptırımı olanların derhal bu konuda yaptırımlar yapması gerekiyor" diye konuştu.