3 Mayıs 2024 Cuma

'Muharrem Yazgan'ın talimatıyla Taksim'de kadınlara şiddet uygulandı'

HDP Genç Kadın Koordinasyonu, 5 Eylül'de gözaltına alınanlara uygulanan işkenceye ilişkin İHD İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Burada yapılan konuşmalarda, İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Muharrem Yazgan'ın eylemcilere şiddet uyguladığını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genç Kadın Koordinasyonu, 5 Eylül günü Taksim Tünel'de 1 Eylül açıklamasına polisin saldırısı ve gözaltına alınanlara yapılan işkenceye ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına HDP Milletvekilleri Dersim Dağ, Hüda Kaya, İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, TJA ve HDP Kadın Meclisi üyeleri katıldı.

5 Eylül'de Bakırköy Halk Pazarı'nda yapacakları mitingin yasaklandığını, bu nedenle Taksim Tünel'de basın açıklaması yapmak istediklerini söyleyen Dersim Dağ, "Basın açıklamasına hunharca saldırı oldu ve gözaltılar geçekleştirildi. Genç kadınlar başta olmak üzere herkes işkenceyle gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Muharrem Yazgan’ın her eylemde olduğu gibi bu etkinlikte kadınlara yönelik işlence gerçekleştirdi" dedi. Dağ, "Muharrem Yazgan faşistçe, devlet olduğunu iddia ederek demokrasi güçlerine saldırdı. Bir kadın arkadaşımız hakarete uğrayarak gözaltına alındı ve işkenceye uğradı. Basın emekçisi bir kadın arkadaşımız mitingde şiddete maruz kaldı" ifadelerini kullandı.

Dağ, "Muharrem Yazgan şahsının takipçisi olacağımızı, kendisini devlet olarak nitelendiren, sokaklarda zırhlı araçlarla çocuk katleden hükümetin de bir kez daha sorumlusu olduğunu belirtiyoruz. Herkesten hesap soracağımızı bir kez daha söylüyoruz" diye kaydetti.

Ardından söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut da her eylemde polis şiddetine maruz kaldıklarını belirterek, "Şiddete siz gazeteciler de maruz kalıyorsunuz. Basın açıklaması anayasal bir haktır, yasaklanamaz" dedi. HDP İstanbul İl binasının önünün de eylemden önce polis kalkanları tarafından kapatıldığını aktaran Bulut, hiçbir açıklama yapılmadan rehin alındıklarını vurguladı. 

Muharrem Yazgan ile uzun süredir eylemlerde karşı karşıya geldiklerini söyleyen Bulut, "Hem cinsiyetçi hem de diğer polisleri de şiddete yönlendiriyor. Musa Piroğlu'nu da tekerlekli sandalyeden düşürmüştü, tüm polislerin uyguladığı şiddete karşı ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu.

Her eylemde olduğu gibi bu eylemde de şiddet hazırlığının yapıldığının altını çizen Bulut, "Şiddetin sonucunu gördük ama kadınlar vazgeçmez, ne hakkımızı aramaktan vazgeçeriz ne de mücadele etmekten, bu sürecin takipçisi olacağımızın altını çiziyoruz buradan" dedi.

Eylemde gözaltına alınan ve polisin işkencesine uğrayan HDP Genç Kadın Koordinasyonundan Rojbin Keskin de "Kadınların tecavüze, tacize uğramadığı bir yaşam için alandaydık" diye belirtti. Ağır hakaretlere ve işkenceye uygulayarak gözaltına alındıklarını söyleyen Keskin, "Bir kadın polis bana tokat attı erkek polis de yumruk atarak saldırdı" diye belirtti. Keskin alanlarda olmaya devam edeceklerini ifade etti.