15 Mayıs 2024 Çarşamba

'Mücadeleyi dayanışmayla büyüttükçe sorunlar çözülür'

10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası'nda Türkiye’nin hak ihlalleri konusunda yine önde. İHD Eş Genel Başkanı Keskin, insan hak ve özgürlüklerini savunanların "düşünce suçlusu" ilan edildiğini belirtti. İHD İstabul Şube Başkanı Yoleri ise, "herkes hakkına sahip çıkıp mücadeleyi dayanışmayla büyüttükçe sorunlar çözülür" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, 71 yıl önce 10 Aralık 1948'de dünya ülkeleri tarafından imzalandı. O günden beri 10 Aralık "İnsan Hakları Günü" olarak kutlanıyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) ise, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası’ kapsamında, Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine dikkat çekiyor.

Hafta dolayısıyla rapor yayımlayan İHD, ifade ve örgütlenme özgürlüğü, iş cinayetleri, ekonomik kriz ve sonuçları, intiharlar, kadın katliamları, tutuklu çocuklar, gazetecilere yönelik hak ihlalleri ve tutuklamalara dikkat çekti.

Konuya ilişkin ETHA'ya konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, insan hakları savunucuları olarak mücadele verdiklerinin altını çizerek "Kutluyoruz demiyorum, kutlanacak bir boyut yok Türkiye'de" dedi.

'DÜŞÜNCE SUÇLUSU’ OLARAK MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Şiddetin devlet eliyle meşrulaştırıldığı bir süreç yaşandığını vurgulayan Keskin, "Yaşamın her alanında muhalifler baskı altında" diye belirtti. Keskin şöyle devam etti: "90'larda çok ağır bir süreç yaşadık. Bu sefer, ifade özgürlüğüne tahammülü olunmayan bir dönemden geçiyoruz. İhlallerin en ağır yaşandığı konu ifade özgürlüğü çünkü 'konuşamıyoruz'. Bunun dışında, insanların sokağa çıkmaları, örgütlenmeleri engellenirken, cezaevlerinde hak ihlalleri devam ediyor ve kadına yönelik şiddet ile cinayetlerde artış yaşanıyor. Diğer yandan, savaşın getirdiği hak ihlalleri var. Bütün bunlar doğal olarak toplumsal çöküntüyü körüklüyor."

Devlet ilişkilerinin küreselleştiğini, öte yandan insan ilişkilerinin de küreselleştiğini kaydeden Keskin, Türkiye’de insan haklarının yaşadığı baskılara dikkat çekti, istisnasız hapis cezası tehditleriyle karşı karşıya kaldığını söyledi. "Ermeni Soykırımı, Kıbrıs sorunu, Kürdistan meselesi" gibi konularda, devletin "kırmızı çizgilerinde’" muhalif tavır sergileyen insanların, düşünce suçlusu ilan edildiğini ifade eden Keskin, "düşünce suçlusu olarak mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

'SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ KARŞISINDA İNATTAN VAZGEÇİLMEMELİ'
İHD İstanbul Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri ise sadece Türkiye'de değil tüm dünyada insan haklarının zayıfladığına işaret etti.

Siyasi iktidarların kendi çıkarları uğruna özgürlükleri gasp ettiğine dikkat çeken Yoleri, bu anlayışı denetleyen bir mekanizma olmadığını söyledi. Yoleri, şöyle devam etti: "İnsan Hakları Haftasının amacı sorunları görünür kırmak ve ortadan kaldırılması için mücadeleyi büyütmek. Her zaman dediğimiz gibi, insan haklarıyla insandır. İnsan oturduğu yerden haklarına erişemez, herkes hakkına sahip çıkıp mücadeleyi dayanışmayla büyüttükçe sorunlar çözülebilir. Sorunların çözümü karşısında inattan vazgeçilmemeli."