28 Mart 2024 Perşembe

Mor Dayanışma'dan kadın buluşması: 21. yüzyıl 'kadınların yüzyılı' olacak

Mor Dayanışma'nın ikincisini düzenlediği Türkiye Kadın Buluşması'nda yapılan konuşmalarda, 21. yüzyılın kadınların yüzyılı olacağı vurgulandı. 

Mor Dayanışma tarafından bu yıl "İnadına mücadele inadına özgürlük" başlığıyla düzenlenen 2. Türkiye Kadın Konferansı'nın ilk günü İstanbul Kadıköy Evlendirme Dairesi'nde tamamlandı. Salona, kadın özgürlük mücadelesinin önde gelen isimlerinin fotoğrafları ile çeşitli taleplerin yer aldığı pankartlar asıldı. 

Birçok kentten çok sayıda kadın mor renkli kıyafetleri ve aksesuarlarıyla konferansa katılırken, sık sık "Yaşasın Kadın Dayanışması", "İnadına mücadele inadına özgürlük" sloganları atılarak, halay çekildi.

Konferansa Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin yanı sıra SKM MYK üyesi Çiçek Otlu, Özgür Genç Kadınlar adına Tanya Kara ve Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivistlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kadın örgütü katıldı.

Konferansın açışında konuşan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, feminist mücadelenin gerçekliğine ve önemine değinerek, 21’inci yüzyılın "kadınların yüzyılı" olacağını vurguladı. Kerestecioğlu, "Hepinizi kucaklıyorum, iyi ki varız. 8 Mart’larda, 25 Kasım’lardayız. Her zaman mücadele alanlarındayız, her zaman mücadeleciyiz" dedi.

GÖZEN: KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ
Saygı duruşu ardından kadınlar, Şili'den tüm dünyaya yayılan Las Tesis dansı yapıldı. Ardından söz alan  Mor Dayanışma'dan Juliana Gözen, iktidarın faşizmi kurumsallaşma çabasının önünde kadın mücadelesinin büyük ve önemli bir engel olduğunu vurguladı. Gözen, "Kadınların mücadelesini hiçbir tarihte veya iktidarın tekelinde olan medyalarda göremezsiniz. 'Kadınlar birlikte güçlü’ sloganı gerçek ve zorunlu bir slogan. Kadınların güçlerini, bombalar ülkemize düşerken cesaretinden ödün vermeyen kadınların, doğaya savunan kadınlarda görebiliriz" dedi.

GÜLÜM: ROJAVA'DA KADINLAR DİRENİYOR'
Konferansta söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise, bu organizasyonun büyük bir enerji ve umut yaydığını, hükümetin ise bu enerjiden ve güçten korktuğunu vurguladı. Kadınların ülkede ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde dahi konuşmaktan ve sokağa çıkmaktan çekinmediğini vurgulayan Gülüm, Kuzey Suriye'de kadınların verdiği mücadeleyi anımsatarak, "Rojava’da kadınlar direniyor. Dünyanın dört bir yanında kadınların direnişini görüyoruz. Bence toplumsal muhalefet kadınların bu duruşundan ders almalı. Meydanlarda, evlerde, iş yerlerinde, okullarda  kadınların karşı olduğu patriarka ise, bunun için mücadeleyi büyütmeliyiz. Mücadelemiz büyük enerji ve umutla sürüyor" dedi.

OTLU: HAYATI DURDURALIM, DÜNYAYI DEĞİŞTİRELİM
Konferansı selamlayan konuklardan SKM MYK üyesi Çiçek Otlu, "Biz son yıllarda en çok sokakta olanlar bizleriz. Geçen yıl MeToo hareketi çok güçlüydü. Bu yıl Las Tesis hareketi çok güçlü. Ortadoğu'da Rojava kadın devrimi olarak kendini lanse ediyor. 21. yüzyılın ayaklanmalar çağının kadınlar tarafından örgütleneceği ve erkek egemen sermaye düzenine karşı kadınların daha güçlü hareket edeceği biliyoruz. Kadınların kapitalist sistemi yıkacağı ortada. AKP faşist iktidarının bizleri durduramayacağını biliyoruz" dedi.

8 Mart'a yaklaşırken kadın grevi çağrısı yapan Çiçek Otlu, "Önümüzde 8 Mart var. Annem gibi kadınların, işçi ve emekçi kadınların bu hayatı durdurduklarında bu kapitalist sistemini de durduracağına inanıyorum. Hayatı durduralım, dünyayı değiştirelim, özgürlükte buluşalım" dedi. Tutsak kadınlara da selam gönderen Otlu, Mor Dayanışma'ya mücadelelerinde başarılar diledi.

ÖGK Merkezi Koordinasyonu'ndan Tanya Kara da, "Erkek egemenliğinin çarkına buradaki kadınlar olarak, Şili'de, Lübnan'da, Rojava'da, Ortadoğu topraklarında direnen bütün kadınlar olarak çomak sokacağız. Kadın özgürlük mücadelemiz kazanacak, biz kazanacağız" diyerek, Mor Dayanışma'nın mücadelesini selamladı.

Sanatçı Füsun Demirel de canlı bağlantıyla katıldığı konferansta, kadınlara mücadelelerinde başarı temennisinde bulundu. Konferans sendikal mücadele veren kadınların, sanatçı ve akademisyenlerin konuşmaları eşliğinde devam etti. Son olarak İstanbul Kadın Orkestrası sahne aldı. Konferans yarın Birleşik Metal İş Konferans Salonu'nda basına kapalı şekilde devam edecek.