4 Mayıs 2024 Cumartesi

Mor Dayanışma'dan Dilara Yıldız için eylem

Mor Dayanışma katledilen Dilara Yıldız için Tuzla'da bir araya geldi. Kadınların erkek devlet şiddetine karşı özsavunmasını kullanarak kendisini koruduğunu söyleyen Mor Dayanışma, iktidarın kadın düşmanlığının kadınlara karşı savaşa dönüştüğünü vurguladı. Dilara ve tüm katledilen kadınlar için failler yargılanana kadar mücadelenin süreceğini vurgulayan Mor Dayanışma, "Dilara Yıldız isyanımızdır" dedi. 

İstanbul'un Tuzla ilçesinde defalarca şikayetçi olduğu eski uzman çavuş Oktay Dönmez tarafından katledilen Avukat Dilara Yıldız için kadınlar yoğun yağmura ve soğuğa rağmen eylem yaptı. "Dilara Yıldız isyanımızdır, erkek şiddete, bireysel silahlanmaya karşıyız" yazılı pankartla Tuzla sahil caddesinde bir araya gelen Mor Dayanışma, Dilara'nın failinin sadece Oktay Dönmez olmadığını kaydetti. 

PALANDÖKEN: BİREYSEL SİLAHLANMAYA HAYIR
Eyleme Tuzla'da Mustafa Yetgin tarafından ateşli silahla katledilen lise öğrencisi Helin Palandöken'in babası Nihat Palandöken de katıldı. İnternette ekmek peynir gibi ateşli silah satıldığına dikkat çeken Palandöken, kızının katledilmesinin ardından başka katliamlar yaşanmasın diye mücadele ettiğini hatırlattı. Meclis'e defalarca dilekçe yazdığını, bireysel silahlanmaya karşı kampanya yürüttüğünü kaydeden Palandöken, yetkililer tarafından karşılıksız bırakıldığını belirtti. Nihat Palandöken, İstanbul Sözleşmesi'nden bir gece yarısı çıkanların bu katliamların faili olduğunu da belirtti. 

Basın metninde ise Dilara'nın eski nişanlısı Oktay Dönmez tarafından uzaklaşma kararı olmasına rağmen önce evinde darp edildiğini ardından silah zoruyla katledildiği restoranta götürüldüğü hatırlatıldı.

'KADIN DÜŞMANLIĞI, KADINLARA KARŞI SAVAŞA DÖNÜŞTÜ'
"Cezasızlık politikalarını uygulayanlar, şiddet faillerini ödüllendirdiği gibi sokakta samuray kılıcıyla, metroda bıçakla gezen yeni failler yaratıyor" denilen metinde, iktidarın; devlet mekanizmasının kılcallarına kadar yaydığı kadın düşmanlığının kadınlara karşı sürdürülen bir savaşa dönüştüğü vurgulandı.

'MÜCADALEMİZ VE KADIN DAYANIŞMAMIZ GÜNDEN GÜNE BÜYÜYOR'
Açıklamada, "Şiddet ve ölüm tehdidiyle burun buruna gelen kadınlar kendilerini öz savunma ile korumak zorunda bırakılıyor ve şiddet failleri değil öz savunma uygulayan kadınlar cezalandırılıyor. Bugün bizi koruyan, devlet değil öz savunmamız ve dayanışmamızdır. Dilara Yıldız'ın, aldığı tehditlere ve katil Oktay Dönmez için verilen uzaklaştırma kararına rağmen karakola yakın bir bölgede, kolluk görevlilerinin önünde öldürülmesi bunu bize bir kez daha göstermiş oldu. Fakat İstanbul Sözleşmesi'nin, 6284'ün güvence altına aldığı haklarımıza saldıranlara, kadınları yoksulluk ve şiddet döngüsüne hapsetmek isteyen patriyarkal kapitalizme karşı mücadelemiz, gücümüz, dayanışmamız günden güne büyüyor" denildi.

Dilara ve katledilen tüm kadınların faillerinin cezasız kalmaması, tüm sorumluların hesap vermesi ve bireysel silahlanmanın yasaklanması için mücadelenin süreceği vurgulanan eylem, "Yaşasın kadın dayanışması" sloganıyla son buldu.