18 Nisan 2024 Perşembe

Molla faşizminin idam vinci ve Panahi

Erdoğan-Bahçeli'nin idamı geri getirerek korkuyla direnişi ezmeye çalıştıkları bir sırada, Panahi'nin idamını durdurmak, Türkiye'de idamın geri getirilmesini engellemek için, her eylem ve kampanyada, bir slogan da Panahi ve idam karşıtlığı için yükseltilmelidir.
Hüseyin Ramin Panahi, 23 yaşında bir Kürt devrimci. Komala örgütünün siyasi çalışma yapan bir kadrosu.
 
İran rejimi önce Panahi'yi tutukladı. İşkence ve kısa bir yargılamadan sonra idama mahkum etti.
 
Panahi'nin idam edileceği kararı üzerine yeğeni genç kadın Nıştıman Hüseyin Panahi, idamı engelleyebilmek amacıyla hayatına son verdi.
 
Panahi, her an idam edilebilir.
 
Fakat İran molla despotizminin iddialarına karşı mücadele maalesef zayıf.
 
Çok öldürüldüğümüz ve kanıksadığımız için mi?
 
Bizim cenaha baskı ve zulmün her çeşidi dünya çapında çokça uygulandığı ve kitlesel gücümüz hepsine karşı mücadeleyi örgütlemeye yetmediği için mi eksik kalıyoruz?
 
Bu ve diğer bazı nedenlerin toplamı mı bu duruma yolaçıyor?
 
Nedeni ne olursa olsun sonuçta giderilmesi ertelenemez bir zayıflık var.
 
Üstelik, Erdoğan ve Bahçeli'nin idamı geri getirmeyi hızlandırdıkları bir zamanda, bu mücadele zayıflığını gidermek daha da önemli.
 
İran Mollaları, rejimi kurarlarken 1979'da daha başlangıçta idamlara başvurarak sola karşı iktidarı konsolide ettiler.
 
İran devriminin zaferini İslamcı bir rejime çalarak, Şah'ı devirmenin halktaki sempatisini kitle desteğine dönüştürdüler. Bu, devrimci hareketi ezerken halkı hareketsiz bırakmada onlara büyük avantaj sağladı.
 
1980-88 arasındaki Irak'la süren savaş da Molla'ların imdadına yetişti. Hem kitle desteklerini korudular hem de muhalefeti ezmek ve idamlara daha kolay başvurmak için kullandılar.
 
İslam devrimine karşı münafıklık, "muharebe (Allah'a karşı savaşmak)" o zaman olduğu gibi şimdi de İslami mahkemelerin idam gerekçesi.
 
Molla rejimi, Pasdaran ve Besic gibi iki başlıca askeri ve yarıaskeri faşist gücü büyütüp teokratik faşizmin saldırı gücü olarak kullandı. Sokak infazları ve saldırılarında olduğu kadar, idamları meydanlarda vinçle gerçekleştirerek halklara gözdağı vermede de bu iki başlıca saldırı gücünü kullandı. Kadına karşı recmi de idamın daha vahşi ve patriarkal biçimi olarak uyguladı.
 
Molla rejimi, şimdi ise kimi zaman hızlandırarak kimi zaman yavaşlatarak idamı sürekli bir saldırı silahı olarak kullanıyor.
 
Yolsuzluğa, kişisel adli cinayetlere karşı da idam cezasını uygulayarak, esasen siyasi alanda rejim muhaliflerine karşı kullandığı bu silaha kitle desteğini genişletme mizanseni düzenliyor.
 
Fakat hangi yolla destek artırsa da veya azalan desteğe rağmen idamı, başta PJAK gelmek üzere PJAK, Komala, İKDP gibi Kürt devrimci, sosyalist ve demokratik güçlerine, sosyalist ve devrimci İran örgütlerine  karşı kullanıyor. Belucistan İslami ulusal hareketine ve bazı Sunni İslami hareketlere karşı da kullanıyor.
 
2009 ve 2017-18 halk ayaklanmalarında "idamlara başvurabiliriz"i tehdit olarak savurdu.
 
Halk ve ulusal (Kürt ve Azeri) protesto anlarında, Besic ve Pasdaran güçleriyle fiili öldürmeye başvuruyor. Ama Kürt halk protestolarından sonra Kürt devrimci ve demokratik örgütlerin kadrolarını sürek avı ve idam başlatıyor.
 
Bu sürek avı ve idamlarda, Ferzad Kemanger, Hüseyin Xırzi, Şirin Elemhuli'nin dahil olduğu yüzlerce PJAK kadrosu idam edildi. Zeynep Celaliyan'ın idamı  ise ancak enternasyonal dayanışmanın yükseltilmesi yoluyla durdurulabildi.
 
Şimdi Panahi ve onlarca Kürt devrimci militanın idamı sıra bekliyor. Mollaların teokratik faşizmi idamları hızlandırarak, halk ayaklanmaları döneminde korkuyu büyütmeye çalışıyor.
 
Erdoğan-Bahçeli'nin idamı geri getirerek korkuyla direnişi ezmeye çalıştıkları bir sırada, Panahi'nin idamını durdurmak, Türkiye'de idamın geri getirilmesini engellemek için, her eylem ve kampanyada, bir slogan da Panahi ve idam karşıtlığı için yükseltilmelidir.
 
Sustukça, İran idam cumhuriyetinin mollaları ve tetikçileri daha fazla idama başvuracak, Erdoğan-Bahçeli idamı yasalaştırmada cesaret bulacaktır.
 
Enternasyonal ilgisizlik, sosyalşovenizm veya Molla rejiminin ABD emperyalizmiyle çelişkisi nedenleriyle, idama karşı sessiz kalmak, Molla faşizminin darağaçlarını yükseltir, Erdoğan-Bahçeli'nin darağacı kurmasına hizmet eder.
 
Enternasyonal dayanışma ise Molların idamlarını frenler, Erdoğan-Bahçeli'nin darağacını engeller.
 
"Dayanışma ezilenlerin inceliğidir"(Lenin). Kürt halkı ulusal özgürlük mücadelesinde halklarla dayanışmayı zerafet düzeyine yükseltti. Şimdi idamlara karşı dayanışma ihtiyacı içinde. Enternasyonalist dayanışmayı yükselterek Molla ve Erdoğan faşizmlerinin kanlı pervasızlığını kırmanın zamanı.