3 Mayıs 2024 Cuma

MLSA tutuklu gazetecilerin tahliyesini istedi

MLSA, tutuklu bulunan beş gazeteci ve bir aktivist için yeni tip koronavirüse karşı cezaevlerinde gereken önlemler alınmadığı gerekçesiyle tahliye talebinde bulundu.

Medya ve Hukuk Çalışmaları (MLSA) avukatları, müvekkilleri olan tutuklu ve hükümlü beş gazeteci ve bir aktivist için yeni tip koronavirüse (COVID-19) karşı hapishanelerde gereken önlemler alınmadığı gerekçesiyle önlemler alınmadığı için tahliye talebinde bulundu. Başvurular, MLSA'nın resmi hesaplarından paylaşıldı.

Çoğunluğu gazeteci olmak üzere 56 kişiye hukuki destek sağlayan MLSA'nın avukatları, müvekkilleri tutuklu gazeteciler Aziz Oruç, Nedim Türfent, Oğuz Usluer, Uğur Yılmaz, Ziya Ataman ve aktivist Patrick Kraicker için tahliye talebinde bulundu.

18 Mart tarihinde ilgili mahkeme ve savcılıklara yapılan başvurularda, koronavirüs ile ilgili olarak "yaşanan durumun vahametine bakıldığında ve cezaevlerindeki hijyenik koşullar dikkate alındığında geri dönülmesi zor zararların ortaya çıkacağına" denildi.

Başvuruda sağlıklı çevre hakkını koruyan Anayasa'nın 56. Maddesi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Avrupa Cezaevleri Kuralları Hakkında 2006 tarihli tavsiye kararına atıf yapılarak Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 109'uncu Maddesi'nde sayılan tedbirlere başvurularak müvekkillerin ileride telafisi imkansız hale gelecek bir tehlikeden geçici olarak korunmalarının sağlanması istendi.