17 Eylül 2024 Salı

MLKP'nin kuruluşu Avrupa'da kutlandı

İsviçre, İngiltere, Belçika ve Fransa'da MLKP'nin 30. yılı kutlandı. MLKP'nin 30 yıllık mücadele tarihine dikkat çekilen konuşmalarda, "MLKP akıntıya karşı kurulmuş, kendisini koşullara meydan okuyarak var etmiştir" denildi. 

Marksist Leninist Komünist Parti'nin (MLKP) 30. yılı İsviçre, İngiltere ve Belçika'da kutlandı.

İSVİÇRE
İsviçre'nin Bern kentinde açık hava etkinliği düzenlendi. Alana "Şan olsun 30. yılında MLKP'ye", "Gelenekten geleceğe 10 Eylül yolumuzu aydınlatıyor" pankartlar asıldı.

Sağanak yağışa rağmen İsviçre'nin dört bir yanından gelen yüzlerce kişi kutlamada yerini aldı. Devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başlayan kutlamada MLKP adına konuşma yapıldı.

'BU YÜRÜYÜŞ TARİHSEL BİRİKİM DENEY VE GELENEK TAŞIR'
Konuşmada, "30 yıl komünist parti tarihinde uzun bir zaman ve uzun bir yürüyüştür. Bu yürüyüş tarihsel birikim deney ve gelenek taşır. Kapitalizm insana ve doğaya saldırıyı büyütmüş. Bugün içinde bulunduğu durum ise çaresizlik, çözümsüzlük ve çürümüşlüktür" denildi.

Konuşma şöyle devam etti: "MLKP birleşik devrim programı, kadın devrimi programı ve enternasyonal mücadele birikimi ile Ortadoğu coğrafyasında devrimci bir odak haline gelmiştir. MLKP 30 yıllık mücadele tarihinde Gazi ayaklanması, cinsel taciz ve tecavüze karşı kampanya, kayıplar kampanyası, NATO karşıtı eylemler, Gezi-Haziran ayaklanması, Rojava devrimi vb. öncü devrimci çıkışlarıyla işçi sınıfı ve ezilen halklar için umudun ve kurtuluşun en önemli adresi olmayı başarmıştır. MLKP bu 30 yıllık mücadele tarihinde kendi devrimci tarihini yaratmayı başarmış, devrimci mücadeleye öncülük etme iddiasında kararlılığını göstermiştir."

KGÖ: PARTİNİN BAŞARISI GENÇLİĞİN DE BAŞARISIDIR
KGÖ adına yapılan konuşmada ise, "Parti tarihinin gençlik mücadele tarihiyle ve başarılarıyla birlikte örülen bir tarih olduğunu, partinin başarısı aynı zamanda gençliğin de başarısıdır. Gençlik mücadelesinde Ivana Hoffmann ve diğerleri bir adanmışlık devrimci odak olmuştur" ifadesine yer verildi.

30. yıl kutlamalarına katılan TKP/ML, KKP, TKİP, MKP ve KCDK adına yapılan konuşmalarda birleşik mücadelenin önemine vurgular yapıldı. Örgüt temsilcileri, MLKP'nin 30 yıllık devrimci mücadele tarihini selamladılar.

Etkinlikte sık sık "Yaşasın partimiz MLKP" sloganları atıldı.

MLKP'NİN 30. YILI LONDRA'DA KUTLANDI
İngiltere'nin başkenti Londra'da da  devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı. Ardından MLKP adına söz alındı. MLKP'yi var eden öznelerin daha büyük bir amaç uğruna sınırlarını aşarak, kabuklarını kırarak ve kendilerini devrimin zaferine adayarak MLKP tarihinin başlangıcını örgütledikleri belirtilen konuşmada, "MLKP'yi komünist hareketin rönesansı yapan onun kendi tarihini yapış tarzı, yeni dönemin sorunları ve ihtiyaçlarını yanıtlama çabasında gizlidir" dedi.

'10 EYLÜL KUTLU OLSUN'
MLKP'nin Gazi ayaklanmasından Sultanbeyli baskınına, Gezi'den Rojava'ya, NATO'ya karşı mücadeleden iş cinayetlerine karşı mücadeleye, öğrenci isyanlarından hapishane direnişlerine, Türkiye ve Kürdistan işçi sınıfı, kadın ve gençlerinin, ezilenlerin öncü komünist müfrezesi olarak konumlandığı belirtilen konuşmada, bu tarihin ancak MLKP'lilerin, MLKP'ye sempati duyan, taraftarı olan işçi, emekçi, kadın ve gençlerin emeği, fedakarlıkları ile yapılabildiğinin altını çizdi. "MLKP akıntıya karşı kurulmuş, kendisini koşullara meydan okuyarak var etmiştir" denilen konuşmada, politik islamcı faşist şeflik rejiminin tasfiye amaçlı saldırılarına karşı da direnen ve savaşan bir parti olarak geliştiklerini vurguladı. Konuşmada, göçmen işçileri, kadınları ve gençleri MLKP/KKÖ, KGÖ saflarında örgütlenmeye, güç vermeye çağırdı ve konuşmasını "Türkiye ve Kürdistan devrimci proletaryasının, kadınların ve gençlerin 10 Eylül'ü kutlu olsun" sözleriyle sonlandırdı.

KGÖ: MLKP SINIRLARINI AŞARAK BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
Komünist Gençlik Örgütü (KGÖ) adına yapılan konuşmada, "KGÖ olarak tüm ölümsüz ve tutsak yoldaşlarımızı selamlıyoruz. 30 senelik parti tarihi ölümsüzlerimizin, tutsak yoldaşlarımız fedakarlıklarını tarihidir. Partimiz tasfiyeci saldırılara rağmen 30 yıldır mücadelesini sürdürüyor ve sürdürecek. MLKP tarihinde birçok genç komünist yetiştirdi. MLKP genç komünistler ve tüm ezilen halklar için bir umuttur. 30 senedir umudun temsilcisi MLKP sınırlarını aşarak büyümeye, gelişmeye, Ivana Hoffman'lar, Şengül Boran'lar, Erkut Direkçi'ler yetiştirmeye devam ediyor" dedi.

'ŞAN OLSUN 10 EYLÜL'Ü YARATANLARA'
Tutsakların Sesi Platformu etkinliğe mesaj gönderdi. Mesajda "10 Eylül amaçlara, idealler ve değerlere bağlılığın Birlik Devrimi'nin harmanlandığı tarihtir. 10 Eylül, devrimci ve sosyalist amaçlarını, devrimci ölümsüzlerin ideallerini her zaman kendisinden yüksekte tutan, en ağır koşullarda bile devrimci amaçlarına ve ideallerine sıkıca bağlı kalan, fedaice mücadelede ısrar eden; yaralarını sararak, hesap sorarak, hesap sorma bilinç ve tutkusunu bileyen MLKP'dir. Şan olsun 10 Eylül'ü yaratanlara, şan olsun 10 Eylül'ü yaşatanlara'' denildi.

Kutlamaya devrimci örgüt ve partiler de katılım sağladı. Maoist Komünist Parti adına yapılan konuşmada, MLKP'nin kuruluşunu, faşist diktatörlük karşısında süren direnişini ve kararlığını selamladı.

Kutlamaya mesaj gönderen TKP/ML, "Karşıdevrimci fırtınanın içinde 30 yıldır devrimi ve devrimci savaş yürütme iradesi gösteren tutumla şekillenerek, gericiliğe halk saflarında iradi bir barikat olmayı başarmıştır. Devrim fikrinin tasfiyesine karşı 30 yıldır büyük bedeller ödeyerek devrim için dövüşen iradeyi, bu uğurda can verip alan tutumu selamlıyoruz" dedi.

Kürt Halk Meclisi adına yapılan konuşmada MLKP ile her alanda mücadeleyi yükselteceğinin vurgusu yapıldı. MLKP'nin her alanda Kürdistan özgürlük hareketi ile birlikte direndiğini belirtilen konuşmada, yeni mücadele yılında MLKP'ye başarılar dilendi.

TKP-ML Avrupa Komitesi adına gönderilen mesajda ise, "MLKP'nin kuruluşunun 30. yılını en içten devrimci duygularımızla selamlıyoruz. Türkiye devrimci hareketinin önemli birleşenlerinden siperdaşımız MLKP, kuruluşundan günümüze faşizme karşı verdiği mücadele de büyük bedeler ödedi. İrfan Çelik, Ali Bugün, Sibel Bulut, Ivana Hoffman, Bayram Namaz başta olmak üzere yüzlerce parti üyesi, kadro ve savaşçısıyla devrim yürüyüşünü devam ettiriyor. MLKP, devrim yürüyüşünde bedel öderken, vurduğu darbelerle de düşmana bedel ödetti" denildi.

Etkinlikte sık sık "Yaşasın devrimci dayanışma", "Yaşasın HBDH", "Yaşasın birleşik devrimimiz", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

BELÇİKA
Marksist Leninist Komünist Parti'nin (MLKP) 30. yılı Belçika'nın Brüksel kentinde kutlandı. Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, parti tarihi ve mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

MLKP adına yapılan konuşmada kurulduğu 1994 tarihinden günümüze, 30 senelik süreçte MLKP'nin mücadele tarihindeki önemli tarihsel kesitlere vurgu yapıldı. Faşizmin saldırıları altında örgütsel süreklilik sağladığı belirtilen konuşmada, "MLKP'nin bugünlere gelmesinde feda ruhuyla savaşan ve ölümsüzleşenler" anıldı.

MLKP'nin birleşik mücadeledeki önemine dikkat çekilen konuşmada, mücadeleyi büyütmeye çağrıldı.

FRANSA
Fransa'nın başkenti Paris'te MLKP'nin 30. mücadele yılına ilişkin panel düzenlendi. Devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan panelde MLKP'nin 30 yılını anlatan bir sinevizyon gösterildi.

Panelde ilk sunum MLKP adına yapıldı. 30 yıllık mücadele deneyiminin aktarıldığı sunumda, MLKP programı anlatıldı. MLKP'nin kurulduğu koşulların gerek dünya ölçeğinde ve gerekse Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da özel bir öneme sahip olduğuna dikkat çekilen sunumda, 30 yıllık mücadele sürecinde sömürgeci faşist Türk devletinin tasfiyeci saldırıları; çökertme ve yok etme politikalarına karşı MLKP'nin umudu temsil ettiğini vurgulanarak, göçmen emekçileri MLKP'ye güç vermeye çağrıldı.

Sonrasında da KKÖ ve KGÖ adına bir sunum yapıldı. KKÖ ve KGÖ'nün kısaca mücadele tarihinden bahsedildikten sonra, 30. yılında komünist kadınların ve gençlerin mücadele yönünü, perspektiflerini ve görevleri anlatıldı. "30. yılında bizleri çok daha büyük mücadeleler bekliyor, devrimci mücadele her kesimden büyümeli" diyerek MLKP saflarında mücadeleye çağrıldı.

Etkinlikte MLKP'nin 30. kavga yılına ilişkin pasta kesildi. Etkinlik müzik ile sona erdi.